Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andrea Voll Voldum:

Utropt til vinner av Jenteprisen. - Vi kan snakke om et «før og etter Hemsedal-saken»

Tidligere justisminister, Knut Storberget (Ap), er imponert over Andreas innsats for voldtektssaken. 

PRISVINNER: Andrea Voll Voldum er utropt som vinner av Jenteprisen for 2016. Her deltar hun i en demonstrasjon for rettssikkerhet for kvinner foran Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRISVINNER: Andrea Voll Voldum er utropt som vinner av Jenteprisen for 2016. Her deltar hun i en demonstrasjon for rettssikkerhet for kvinner foran Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Plan Norge har utropt Andrea Voll Voldum som vinner av Jenteprisen for 2016.

23. mars 2014 ble Voldum utsatt for seksuelle handlinger fra tre menn i ei campingvogn i Hemsedal. 7. juli i år ble mennene frikjent av en jury i Borgarting lagmannsrett etter å ha vært tiltalt for gjengvoldtekt av Voldum. Fire av sju dommere mente de var skyldige, men de ble frikjent av midretallet, i såkalt meddomsrett. Saken ble ikke anket til Høyesterett, noe som skapte stor juridisk debatt. Riksadvokaten svarte med at de ikke var grunnlag for anke.

MOTTOK JENTEPRISEN: Tirsdag kveld mottok Andrea Voll Voldum Jenteprisen for 2016. Foto: Eivor Eriksen/ Plan Norge
MOTTOK JENTEPRISEN: Tirsdag kveld mottok Andrea Voll Voldum Jenteprisen for 2016. Foto: Eivor Eriksen/ Plan Norge Vis mer

Voldum får Jenteprisen for sitt personlige mot til å utfordre ukultur som rammer uavhengig av kultur og region, går det fram av juryens begrunnelse.

- Jenteprisen 2016 går til Andrea Voll Voldum for hennes personlige mot. Hun får Jenteprisen fordi hun utfordrer holdninger blant oss alle, noe som er symbolsk viktig for juryen. Denne Jenteprisen er en smekk. Den snur speilet mot oss selv, mot norsk ukultur. Det var ikke Andreas sitt ansvar at situasjonen hun var i ble farlig for henne, sier Knut Storberget, juryleder, i en pressemelding.

Overrasket, men glad

Prisvinneren mener det er viktig å få fram at prisen ikke bare går til henne, men til alle som jobber for rettssikkerhet for kvinner.

- Jeg tror det er viktig at saken får en slik pris. Vi har en jobb å gjøre med å forebygge holdninger som fører til voldtekt, sier Voldum til Dagbladet.

- Ble du overrasket?

- Ja, veldig overrasket og veldig glad! Men jeg mener at ikke dette skal bli en personlig pris. Den går til arbeidet og jobben som blir gjort for å stoppe holdninger som fører til voldtekt, sier Voldum.

- Før og etter Hemsedal

Han har kåret vinneren sammen med jurymedlemmer Hanne Kristin Rohde, Navjot Sandhu, Mahmona Khan og Erle Harsvik.

Juryen påpeker at de har vurdert kontroverser rundt offentliggjøringen av det som i ettertid er kjent som Hemsedal-saken. De ønsker ikke å være en overdomstol, men velger å hedre det faktum at Voldum, som èn person, har oppnådd mer for å bekjempe voldtekt, enn organisasjoner og rettsvesen har gjort på tiår.

- Vi kan snakke om et «før og etter Hemsedal-saken» i forhold til hvordan både vanlige folk - og rettsvesen forholder seg til voldtekt. Det betyr mye for arbeidet med å stoppe de holdninger som fører til overgrep, sier Storberget.

Vil bekjempe diskriminering

Andrea gikk til topp blant 36 gode nominasjoner på personer og organisasjoner som har gjort en ekstraordinær innsats for å stoppe diskriminering av jenter innenfor områder som kamp mot nettopp voldtekt, utdanning av jenter, og det å stoppe sosial kontroll av jenter fra minoritetskultur, går det fram av pressemeldingen.

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge, gratulerer Voldum med Jenteprisen 2016.

- Hun løfter et problem som rammer uavhengig av kultur og region. På verdensbasis blir en av ti jenter utsatt for seksuell vold. Dette må bekjempes for at vi skal få et trygt samfunn for alle, sier Øie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!