- Utroskap er ikke bra for noen

Hva gjør vi når vi oppdager utroskap i nærmeste vennekrets? Sier vi ifra, eller holder vi tett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedrar gjerne kameraten

- For en stund siden var jeg på fest sammen med to gode venner som er kjærester. Utpå kvelden fortalte gutten i forholdet at han hadde vært utro flere ganger. Jeg havnet i en forferdelig situasjon. Skulle jeg si noe til kjæresten hans, eller skulle jeg late som ingenting. Begge var gode venner av meg, forteller Marian.

Ville holdt kjeft

Line Michalsen (21), Karl-Fredrik Tangen (30), Marian Rui Slettebakken (25) og Sverre Mangerud (27) er samlet for å diskutere vennskap. De har aldri sett hverandre før, men synes tanken om å snakke om lojalitet og etikk høres fristende ut. Line og Sverre studerer henholdsvis jus og teologi. Marian er informasjonsrådgiver, mens Karl-Fredrik jobber som personalkonsulent.

- Hadde en god venn av meg i fortrolighet fortalt at han var utro mot kjæresten sin, ville jeg aldri ha sagt noe. Det gjelder for så vidt uansett hvem som hadde betrodd seg, sier Karl-Fredrik.

- Det er ganske situasjonsavhengig, men jeg ville ha gjort mye for å få fortalt det. Utroskap er ikke bra for noen, sier Sverre.

Tung avgjørelse

Marian løste problemet ved å fortelle venninnen at kjæresten hennes var utro. Det tok tre- fire måneder før hun klarte å bestemme seg.

- Jeg hadde aldri tilgitt en venn som visste at kjæresten min bedro meg uten å si noe. Beslutningen om å fortelle om det var grusomt vanskelig. Hun ble knust og han utrolig skuffet over meg. Antakelig følte han at jeg hadde sviktet, forteller Marian. I dag er hun overbevist om at det var et riktig valg. Men hun ville ha konfrontert den som var utro før hun sa noe.

- Jeg har opplevd noe av det samme, men jeg valgte å ikke si noe. Det var så mange som visste at kjæresten til venninnen vår rotet rundt med andre. Jeg må innrømme at jeg ikke følte det som min oppgave å fortelle henne det. I ettertid angrer jeg. Hun som ble bedratt kom i alle fall ikke over at vi hadde holdt det skjult, forteller Line.

Lojale mot venner

Marian og Line er enige. Hvis de vet at kjærestene til vennene deres er utro, forteller de det med det samme. Uansett om den som bedrar også er en venn. Når venner er utro mot noen man ikke kjenner, stiller det seg annerledes.

- Jeg hadde aldri sagt noe. I alle fall ikke hvis det var et kortvarig sidesprang, sier Marian kontant.

- Er det ikke slik at man er lojal mot den som står en nærmest, spør Karl Fredrik.

VI ER LOJALE: -Lojaliteten ligger hos dem du kjenner best, mener Mariann Riu Slettebakken, Line Michalsen, Karl-Fredrik Tangen og Sverre Mangerud.