Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utroskap er vanlig

Halvparten av alle nordmenn tror at utroskap er vanlig. Men minst like mange mener dette er grunn til skilsmisse eller brudd i samboerskapet. Dette viser en fersk undersøkelsen som er gjort av MMI for Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MMI har spurt 1000 norske kvinner og menn. Og svarene viser at vi ikke lukker øynene: vi tror at utroskap er utbredt: 11 prosent tror det er meget vanlig, 38 prosent tror det er ganske vanlig. I tillegg tror 39 prosent at det er litt vanlig.

- Jeg tror at frykten for utroskap er større en realiteten. Vi tror alltid at folk er mer uto enn de egentlig er, sier seksualforsker Bente Træen i Folkehelsa.

Ikke uvanlig

Folkehelsas seksualvaneundersøkelse fra 1992 viste at bare 12 prosent av gifte kvinner og 21 prosent av de gifte mennen hadde vært utro. I Folkehelsas Oslo-undersøkelse fra 1997 hadde 41.8 prosent av mennene og 34.4 prosent kvinnene som hadde vært gift eller samboende, hatt sex med en annen enn sin partner.

- På seg selv kjenner man andre. Utroskap er slett ikke så uvanlig. Det kan virke som om nordmenn er realitetsorientert, sier Åsa Rytter-Evensen, som nå er bydelsoverlege på Røa i Oslo.

- De yngre generasjonene aksepterer ikke å leve i dårligere parforhold. Derfor gir de seg selv lov til å ta et sidesprang. Det bruker de som en sikkerhetsventil. For det er ikke alltid like lett å skille seg, hvis du spør noen som har vært gjennom et slikt brudd. Da er det langt enklere å gifte seg med feil person, sier Almås.

I MMI-målingen tror kvinner tror at utroskap er mer vanlig enn menn. Tilsammen 54 prosent svarer at de tror utroskap er meget eller ganske vanlig. 44 prosent av mennene tror det samme. Er kvinnene kanskje mer mistenksomme til hva mennene driver på med, eller refererer de til egne erfaringer?

- Jeg tror kvinner tviler mer på seg selv i et forhold. Mennene har oftere enn høyere status i jobben enn kvinnene, noe som gjør at han er oftere ute og reiser. Dermed har han også muligheten til å være utro. Her bør kvinner tenke: hva er det som gjør at han holder seg til meg? Det er jo tross alt noe kvinnen har som de andre ikke kan gi han, sier Træen.

Utro med kolleger

Hver fjerde tror at det er arbeidskolleger vi er utro med. Neste på lista er tilfeldig bekjente.

- Det er jo ofte at et sidesprang skjer på seminar og i jobbsammenheng, så dette forundrer meg ikke, sier Pål Abrahamsen, som er lege og psykiater ved Østensjø familiekontor.

Kvinner oppgir langt oftere at de tror vi er utro med arbeidskolleger, mens mennene har høyere score på tilfeldig bekjente.

- Kvinner er vel av den oppfatning at et sidesprang skyldes mer enn et ønske om sex, for eksempel at en får varme følelser for en kollega. Mennene ønsker kanskje å se på et sidesprang som en erobring - dermed er det mer interessant med kvinner de treffer ute på byen og lignenede, sier Abrahamsen.

Skilsmissegrunn

Nordmenn akespterer ikke utroskap. Over halvparten sier et klart ja til at dette er grunn til skilsmisse eller brudd i smaboerskapet.

20 prosent mener at det ikke nødendigvis er en grunn til å bryte ekteskapet.

- For mange er dette det samme som å lyve. Vi er opplært til at et parfohold skal bygge på forelskelse og troskap. Hvis dette blir brutt, har vi rett til å gå ut av forholdet. Jeg tror likevel av enkelte bruker utroskap som en brekkstang ut av ekteskapet. Dermed har de en legitim grunn for å bryte et forhold som i ungangspunktet var vanskelig, sier Træen.

- Det er stor forskjell på hvordan ekteparene som kommer til familiekontoret ser på utroskap. Noen synes det er viktig å diskutere dette som et moralsk problem og tar sterk av avstand fra det. Andre gjør rett og slett en avtale om at de kan ha sidesprang, sier Abrahamsen, lege og psykiater ved Østensjø familiekontor.

- Mange av de unge ser ikke vitsen med et parfohold hvor en ikke er tro mot hverandre, sier Abrahamsen.