- Utrydd krabba

Hundretusener av kjempekrabber er på marsj sørover langs kysten. Nå krever SV at arten fjernes fra våre farvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordnorske farvann er allerede invadert av de digre monsterkrabbene.

- Kongekrabba må ikke forvaltes som en ressurs, men som en potensielt svært skadelig introdusert art. Vi mener fisket etter kjempekrabba ikke må være kvotebelagt. Arten bør fiskes opp, sier stortingsrepresentant for SV, Åsa Elvik.

Forslag

SV legger nå fram et eget stortingsforslag om krabbesaken.

Russerkrabba, eller kongekrabba, ble ført fra stillehavskysten til Murmansk i perioden 1960 til 1969. Det var russiske myndigheter som sto bak eksperimentet.

Herfra startet kongekrabba vandringen både sørover og nordover.

Tidligere denne måneden ble det registrert kongekrabbe 100 nautiske mil nordvest for Nordkapp. Det er nå bare et tidsspørsmål før kongekrabba når Bjørnøya.

Store skader

På sin erobringsferd jafser den i seg det som finnes av føde. Fotodokumentasjonen over krabbens ødeleggelser er uomtvistelig, men fiskeriminister Svein Ludvigsen jubler over å ha fått en ny, ettertraktet art i norske farvann.

Årets kvote er på 100000 dyr. Neste år skal det tas opp 200000 krabber i norske farvann.

- Dette holder ikke, sier Åsa Elvik.

- Siden 1995 er bestanden seksdoblet. Vi har ingen kunnskaper om de langsiktige økologiske og økonomiske konsekvensene ved å tillate kongekrabba å bite seg fast i våre farvann. Det er grunn til å tro at artens innvirkning på økosystemene må være svært omfattende. Men det kan ta hundre år før man kjenner konsekvensene fullt ut, og da kan det være i seineste laget å reagere, sier hun.

Ta kontroll

Kongekrabba er for øvrig også bærer av en smittebærende parasitt som angriper torskeyngel.

- I forbindelse med forhandlingene i Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen er det enighet om å sette ei vestlig grense for utbredelsen av kongekrabba. Vest for denne linja skal man i framtida søke å begrense bestanden. Nå gjelder det at vi tar kontroll over situasjonen, sier Åsa Elvik til Dagbladet.

<B>UPOPULÆR:</B> Kjempekrabber invaderer havbunnen.