Skrantesyke

Utrydder hel villreinstamme for å stoppe dødelig sykdom

Landbruksministeren ber Mattilsynet sette i gang strakstiltak mot 2 400 dyr på Nordvestlandet. Første smittetilfeller i Europa.

FRYKTER SMITTE TIL ELG, HJORT OG RÅDYR: Hele villreinstammen på om lag 2 400 dyr i seks kommuner i det såkalte Nordfjella-området skal avlives for å stoppe spredning av skrantesyke. Arkivfoto: Oddmund Lunde.
FRYKTER SMITTE TIL ELG, HJORT OG RÅDYR: Hele villreinstammen på om lag 2 400 dyr i seks kommuner i det såkalte Nordfjella-området skal avlives for å stoppe spredning av skrantesyke. Arkivfoto: Oddmund Lunde. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Landbruksministeren ber Mattilsynet sette i gang strakstiltak for å jakte og slakte ned hele villreinstammen i det såkalte Nordfjella-området i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det betyr at en stamme på om lag 2 400 villrein skal utryddes på grunn av den dødelige skrantesyken, og at beiteområder skal avsperres i størst mulig grad for rein, hjort, elg og rådyr i seks kommuner: Aurdal, Lærdal, Hemsedal, Hol, Ål og Ulvik.

CWD er en såkalt prionsykdom som angriper nervesystemet.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet sluttet seg onsdag til de tiltakene som Veterinærinstituttet allerede har anbefalt etter at CWD (Chronic Wasting Disease) for første gang ble registrert hos reinsdyr i Europa i dette området.

Og landbruksminister Jon Georg Dale tok stafettpinnen direkte.

Det er ennå ikke bestemt når den ekstraordinære villreinjakta skal starte, men Veterinærinstituttet har allerede lagd en plan for å sjekke hvert eneste reinslakt - slik det ble gjort med 10 000 elg og rein da alarmen gikk i fjor.

HAR ERFARING: Veterinærinstuttet sjekket mer enn 10 000 rein- og elghoder for skrantesyke under jakta sist høst. Da ble konstatert smitte hos to rein uten ytre tegn på sykdom. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstututtet.
HAR ERFARING: Veterinærinstuttet sjekket mer enn 10 000 rein- og elghoder for skrantesyke under jakta sist høst. Da ble konstatert smitte hos to rein uten ytre tegn på sykdom. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstututtet. Vis mer

Første smitte i Europa

I mars i fjor ble det først funnet en død rein i dette området med skrantesyke. Det var et tre år gammelt dyr. Under høstjakta ble det funnet to rein til med CWD. De var fire og sju år gamle, men hadde ingen symptomer på å være syke.

Det ble også funnet to smittede elger i Selbu i Sør-Trøndelag. Det var trolig en annen variant av CWD.

Dette var to gamle dyr, 13 og 14 år gamle. Den ene elgen lå død i terrenget. Den andre var så svekket at den ikke reagerte på folk.

- Sykdommen ble første gang konstatert blant oppdrettshjort i Colorado- og Wyoming-området i USA i 1967. Nå har sykdommen spredt seg til hjortedyr i 22 amerikanske stater og to provinser i Canada, sier vilthelseansvarlig Knut Madslien i Veterinærinstituttet til Dagbladet.

Sykdommen er ikke registrert hos mennesker i Nord-Amerika, men de ansvarlige for dyrehelse og menneskemat her hjemme tar ingen sjanser.

Kan spises

- Kan villreinen i Nordfjella brukes til menneskemat etter den ekstraordinære jakta?

- Under jakta sist høst greide vi å sette opp et stort apparat som analyserte hvert dyr i løpet av et døgns tid. Da henger fortsatt skrottene hos jegerne, og fagfolkene fant ingen grunn til å vrake dyr som ikke var smittet, sier Madslien.

Et av de store problemene med å forhindre spredning av skrantesyke, er at smitten finnes i proteiner både i dyrene og på beiteområdene.

Derfor foreslår Veterinærinstituttet blant annet en storstilt innsamling i de seks kommunene av saltsteiner, som trekker til seg mange dyr og kan være smittepunkter.

De 2400 dyrene i Nordfjella utgjør om lag en tidel av den samlede norske villreinstammen.

Her er en oversikt over de norske villreinområdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer