Skrantesyke

Utrydder hel villreinstamme for å stoppe dødelig sykdom

Landbruksministeren ber Mattilsynet sette i gang strakstiltak mot 2 400 dyr på Nordvestlandet. Første smittetilfeller i Europa.

FRYKTER SMITTE TIL ELG, HJORT OG RÅDYR: Hele villreinstammen på om lag 2 400 dyr i seks kommuner i det såkalte Nordfjella-området skal avlives for å stoppe spredning av skrantesyke. Arkivfoto: Oddmund Lunde.
FRYKTER SMITTE TIL ELG, HJORT OG RÅDYR: Hele villreinstammen på om lag 2 400 dyr i seks kommuner i det såkalte Nordfjella-området skal avlives for å stoppe spredning av skrantesyke. Arkivfoto: Oddmund Lunde. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Landbruksministeren ber Mattilsynet sette i gang strakstiltak for å jakte og slakte ned hele villreinstammen i det såkalte Nordfjella-området i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det betyr at en stamme på om lag 2 400 villrein skal utryddes på grunn av den dødelige skrantesyken, og at beiteområder skal avsperres i størst mulig grad for rein, hjort, elg og rådyr i seks kommuner: Aurdal, Lærdal, Hemsedal, Hol, Ål og Ulvik.

CWD er en såkalt prionsykdom som angriper nervesystemet.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet sluttet seg onsdag til de tiltakene som Veterinærinstituttet allerede har anbefalt etter at CWD (Chronic Wasting Disease) for første gang ble registrert hos reinsdyr i Europa i dette området.

Og landbruksminister Jon Georg Dale tok stafettpinnen direkte.

Det er ennå ikke bestemt når den ekstraordinære villreinjakta skal starte, men Veterinærinstituttet har allerede lagd en plan for å sjekke hvert eneste reinslakt - slik det ble gjort med 10 000 elg og rein da alarmen gikk i fjor.

Første smitte i Europa

I mars i fjor ble det først funnet en død rein i dette området med skrantesyke. Det var et tre år gammelt dyr. Under høstjakta ble det funnet to rein til med CWD. De var fire og sju år gamle, men hadde ingen symptomer på å være syke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer