«Utryddet sykdom» sprer seg

Polio har blitt påvist både i England og USA den siste tida.

Polio: Illustrasjon av viruset fra 2014. Foto: Sarah Poser, Meredith Boyter Newlove/CDC via AP
Polio: Illustrasjon av viruset fra 2014. Foto: Sarah Poser, Meredith Boyter Newlove/CDC via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi ser er bare toppen av isfjellet, sa en talsperson for de amerikanske helsemyndighetene til CNN onsdag.

Samtidig estimerer vedkommende at det må sirkulere minst hundre eksempler av viruset i byen.

Fredag er det funnet flere eksempler av viruset i New Yorks kloakksystemer, noe som antyder at viruset sprer seg.

Det skriver CNBC.

Delstatens helsesjef, Dr. Mary Basset, beskriver funnene som alarmerende.

- Lokale og statlige helsemyndigheter jobber aktivt med å finne ut hvor mye polioviruset har spredt seg i byen og staten, sier hun.

- Stor frykt

Helsemyndighetene har funnet poliosmitte i kloakken i sju fylker nord for New York City. Bare én person har fått påvist smitte, men det er stor frykt for at den smittsomme sykdommen er tilbake etter mange år.

Personen som er smittet og har fått lammelser, er en uvaksinert voksen i fylket Rockland. Vedkommende er den første som får påvist polio på flere tiår i USA.

Rockland har ifølge CNN en veldig lav vaksineringsgrad. Jose Romero i det nasjonale senteret for immun- og luftveissykdommer, påpeker at de fleste som er smittet av viruset sannsynligvis ikke har symptomer - og dermed kan spre viruset uten å vite det.

Poliovaksine er obligatorisk for alle barn i delstaten New York, men i enkelte områder er kontrollen svak. Både Rockland og nabofylket Orange er kjent for å ha mange vaksinemotstandere, med bare rundt 60 prosent vaksinert.

Tidligere i uka meldte britiske helsemyndigheter at det er funnet poliovirus flere steder i det britiske kloakksystemet. Nå frykter myndighetene at viruset sprer seg.

Får vaksinetilbud

Alle barn mellom ett og ni år i England vil dermed få tilbud om poliovaksine i løpet av de neste ukene, skriver den britiske avisa The Guardian.

- Siden tidlig i februar er 116 varianter av polioviruset funnet i 19 kloakkprøver i London, opplyser de britiske helsemyndighetene.

Polio var i sin tid en av USAs mest fryktede sykdommer, men ble erklært utryddet i 1979, over 20 år etter at en effektiv vaksine ble tilgjengelig.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte Europa poliofritt i 2002.

- Svært smittsomt

Ifølge Lommelegen er polio et svært smittsomt virussykdom som kan medføre alvorlige lammelser.

De fleste som smittes, har ingen symptomer, men de kan i flere uker smitte videre. En liten andel av de smittede får lammelser, og 10-15 prosent av dem dør.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom munnen ved å spise mat som er tilberedt av urene hender, eller ved hoste, og formerer seg i tarmen og kan derfra spre seg videre til andre organer, først og fremst sentralnervesystemet.

Det finnes ingen behandling, men vaksinen regnes for å være svært effektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer