ØST-TIMOR:  Ingvil Sørbye på hennes første felarbeid i Øst-Timor. Foto: Privat
ØST-TIMOR: Ingvil Sørbye på hennes første felarbeid i Øst-Timor. Foto: PrivatVis mer

Utrygg abort dreper en kvinne hvert tiende minutt. Ingvil har opplevd det på nært hold: - Hun døde mellom hendene mine

- Norge må ha såpass ryggrad at vi tør å sette fokus på dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utrygg abort dreper en kvinne hvert tiende minutt. Halvparten av alle aborter som utføres verden over anses som livsfarlige fordi de utføres av ukvalifiserte mennesker eller i miljø som ikke lever opp til den medisinske standarden for et slikt inngrep.

- En gang jobbet jeg på et landsby sykehus, hvor det kom inn en ung jente. Hun var ufrivillig gravid, ville ta abort og hadde fått tak i noen medisiner. Dette er medisiner som egentlig er gode, men de må brukes riktig. Denne jenta var alt for langt ut i graviditeten, og etter at hun tok medisinene begynte hun derfor å blø kraftig. Hun oppsøkte oss for å få hjelp, alt for sent og hun blødde ihjel og døde mellom hendene mine, forteller Ingvil Sørbye, gynekolog ved Oslo Universitetssykehus.

Minimalt fokus Hun har tidligere jobbet som feltlege i blant annet Øst-Timor, Afghanistan og Somalia og virkelig opplevd hvilken virkelighet mange kvinner verden over lever i.

På grunn av sikkerheten til pasientene kan hun ikke nevne navn eller sted for arbeidet hun var vært med på.

Da Leger uten grenser, i sommer presenterte sin liste over ti glemte kriser, var utrygg abort en av de ti.

- I svært mange land er utrygg abort et stort problem. Vi vet at det skjer og at det kommer til å fortsette hvis det ikke gjøre noe med. Men dette problemet har dessverre minimalt internasjonalt fokus. Norge må ha såpass ryggrad at vi tør å sette fokus på dette, sier Sørbye.

I følge Verdens Helseorganisasjon er utrygge aborter årsak til 13 prosent av verdens mødre dødelighet.

Store mørketall 44 millioner aborter utføres hvert år, og at halvparten av inngrepene er livsfarlige fordi de utføres av ukvalifiserte mennesker, eller i miljø som ikke lever opp til den medisinske standarden for et slikt inngrep.

 SYKEHUS:  Bilde fra et lokalt sykehus for gravide kvinner. Foto: Privat
SYKEHUS: Bilde fra et lokalt sykehus for gravide kvinner. Foto: Privat Vis mer

Dette er estimerte tall, kun basert på de abortene som faktisk blir rapporterte og basert på sykehusinnleggelser og dødsfall i forbindelse med farlige aborter. Mørketallene  er store.

Nå ønsker Sørbye å vite hva norske myndigheter gjør for å få dette temaet opp og fram i lyset.

- Norge har tidligere vært en viktig stemme internasjonalt og påpekt konsekvensene for utrygg abort, og vi har en unik sjanse til å påvirke. Under lanseringen av glemte kriser uttalte Børge Brende at dette er svært viktig. Men hva gjøres, sånn rent konkret? spør hun.

Uakseptabelt - Den internasjonale dagen for tilgang på trygg abort er viktig for å øke oppmerksomheten på et omfattende problem. Det er uakseptabelt at titusener av kvinner i utviklingsland dør hvert år på grunn av utrygg abort. Norge er aktive på flere fronter for å bidre til å redusere disse tragiske dødsfallene, skriver utenriksminister Børge Brende i en mail til Dagbladet.

Han trekker fram at i land der abort er lovlig, støtter Norge arbeidet med sikre aborttjenester blant annet gjennom støtte til frivillige organisasjoner. Mens i land der abort er helt eller delvis forbudt støtter vi lokale kvinneorganisasjoner som arbeider for liberalisering av abortlovgivning.

- Norsk støtte til 12 kvinneorganisasjoner i Mosambik har bidratt til at parlamentet nylig vedtok å myke opp abortlovgivninen betraktelig, sier Brende.

- Vi arbeider gjennom FN både for en styrking av de internasjonale forpliktelsene knyttet til abort, og for at land skal etterleve de forpliktelsene de har påtatt seg. Norge har blant annet bidratt til å stille økonomiske garantier til produsenter for å kunne levere prevensjonsimplantater til halv pris av markedspris, sier Brende. 

 ANSATT:  Ingvil Sørbye sammen med en ansatt på en lokal mor og barn-klinikk. Foto: Privat
ANSATT: Ingvil Sørbye sammen med en ansatt på en lokal mor og barn-klinikk. Foto: Privat Vis mer

Han legger et til dette har styrket tilgangen av prevensjon for kvinner i utviklingsland.

- Norges engasjement for jenters muligheter til å fullføre utdanning er viktig også for å få ned barneekteskap og for å unngå at jenter blir gravide tidlig, sier Brende. 


 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram