Utrygg på radarfare

Vardø er eneste by i Norge med fire militære radarer like ved bykjernen. Krefttallene er høye. Sammenheng mellom sykdom og radarstråler er et brennhett tema lokalt. Etter over 40 år som radarby har familiene fortsatt ikke fått noen svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les mer om saken, og se oversikten over radaranleggene i papirutgaven av dagens Dagbladet.

VARDØ (Dagbladet): -  De kan jo ikke spille rulett med folks liv. Nå må man ta tak i dette på høyeste hold. Og gi oss klare svar.

Det sier jordmor og helsesøster i Vardø, Mette Janne Eriksen. Hun krever nå full undersøkelse av radarstråling og mulige helsemessige konsekvenser.

-  Det må opprettes en kommisjon uavhengig av Forsvaret, hvis ikke må de komme hit og stenge alle radarene nå, sier jordmora. Hun bor sammen med mannen Svein Ole Karlsen og fire barn vegg i vegg med to av de militære radarene i Vardø.

Ikke redde

-  Vi er jo ikke redde for å bo her, men så lenge det finnes et snev av utrygghet, må jo noen ta ansvar. Jeg har fire små barn som vokser opp her, hvordan tør regjering og Forsvar å drive dette når man ikke vet med sikkerhet at det er ufarlig for dem som bor her?

Både hun og mannen understreker sterkt at de ikke lever i noen radarfrykt.

-  Det er imidlertid en menneskerett for oss at landets ledelse viser ydmykhet og setter i gang omfattende undersøkelser, sier Svein Ole og Mette Janne.

Utrygg på radarfare

Toppene grilles

-  Det gjelder jo ikke bare oss, det er store militære radaranlegg spredd over hele landet, sier de.

-  Toppene skal grilles og de må ta ansvar, enten man er forsvarsminister eller statsminister, sier ekteparet.

Etter at en rekke radaransatte i Luftforsvaret har fått kreft som muligens kan skyldes arbeidet, er familien Eriksen-Karlsen urolig.

-  Hvis det er slik at radaransatte ikke tør fortelle sin historie på grunn av taushetsplikt på livstid, er det på tide å slakke på den. Nå må alt om radar og helse fram, krever familien.

De peker på at det finnes mange ubesvarte spørsmål knyttet til krefttilfeller i Vardø.

Familien sitter i nybygd hus med utsikt over Østhavet som mange misunner dem.

Positive til Vardø

-  Vi hadde jo ikke bygd nytt hus hvis vi gikk rundt og hadde radarangst. Det er ikke det. Vi er veldig positive til Vardø og framtida.

Vi har levd med radarene hele livet. Vi krever likevel et 100 prosent dokumentert, sikkert svar på at her er det trygt å bo.

Det nytter ikke at forskerne kommer i ettertid, og sier: «Vi visste det ikke» - slik de gjorde med asbest, sier ekteparet.

Hører radaren

Eldstejenta i familien, Kristina (12), er irritert på radarene.

-  Det går ikke jo an å høre musikk på PC-en, sier hun og slår på høyttaleren.

Den elektromagnetiske pulsen fra en av radarene slår tydelig inn som kraftig støy hver gang radaren kommer rundt.

Kristina avslører også at mamma ikke lar henne plukke molter oppe i skråningen mot radaren.