Utrygg tross seier

Gårsdagens dom i Elf-saken er en triumf for korrupsjonsjeger Eva Joly. Men triumfen har en bismak: De dømte slipper ut om få år. Og Joly har vært truet på livet før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Eva Joly, som er i Madrid i forbindelse med lanseringen av sin siste bok, velger å formulere seg forsiktig om truslene.

- Slik er det. Men jeg håper straffenes lengde vil gjøre dem mer ettertenksomme, sier hun til Dagbladet.

Men hun har selv beskrevet, nettopp i sin bok «Er det en slik verden vi vil ha?», hvordan det var å leve med drapstrusler på grunn av den gigantiske Elf-saken, som hun brukte åtte år på å etterforske. Hvordan statsadvokaten varslet henne om at hun var i fare. Hvordan hun måtte ha minst to livvakter 24 timer i døgnet. Hvordan biler sto utenfor hjemmet hennes i timevis. Avhør ble avlyttet.

Flere av dem som ble dømt i går, har lagt henne for hat.

Fem år

Hoveddømte er Elfs tidligere direktør, Look Le Floch-Prigent (60), som fikk fem års ubetinget fengsel. Han har allerede sonet et halvt år, og vil neppe sitte tida ut. Han er nemlig syk.

Floch-Prigents høyre hånd, Alfred Sirven (76) - som Joly klarte å lokalisere da han var på flukt på Filippinene - fikk også fem år. Han har allerede sonet nesten tre.

I alt ble 30 av 37 tiltalte dømt. Men de fleste kan få redusert soningstid.

Joly er likevel fornøyd med dommen. Fem år er maksimal straff for misbruk av sosiale midler i Frankrike.

- Det er en historisk dom. Den viser at materialet var godt nok. Forbrytelsen var alvorlig og ble ansett som det, uten formildende omstendigheter. Etter dette kan man ikke si at finansiell etterforskning aldri gir positive resultater, sier Joly.

Melkeku

Hun og hennes franske kollegaer Laurence Vichnievsky og Renaud Van Ruymbeke har gjort en kjempeinnsats i Elf-saken. Den er eksepsjonell. Det dreier seg om 2,6 milliarder kroner og storstilt korrupsjon gjennom det da statlige oljeselskapet Elf, fra 1989- 93. Elf ble brukt som ei melkeku til alle former for bestikkelser, også til afrikanske statssjefer, samt kjøp av slott og smykker.

Le Floch-Prigent ble også ilagt en bot på 3 millioner kroner, og Sirven må betale 8 millioner. En tredje Elf-sjef, André Tarallo, «herr Afrika», ble dømt til fire års fengsel og ilagt 16 millioner kroner i bot.

Le Floch-Prigent og Sirven var allerede dømt i en egen del av Elf-saken, som angikk tidligere utenriksminister Roland Dumas og hans elskerinne Christine Deviers-Joncour.

INGEN NÅDE: - Forbrytelsen var alvorlig og ble ansett som det, uten formildende omstendigheter, konstaterer Eva Joly etter gårsdagens domfellelser. Bildet er tatt i Paris i 2000.