Utsatt dommedag

Gresk politikk er ingen eksakt vitenskap. EU sukker lettet etter søndagens valg, men nå er det nok EU som må komme Hellas i møte, skriver Einar Hagvaag.

EURO-KAMERATENE:Konservative Antonis Samaras, til venstre, og sosialdemokraten Evangelos Venizelos, er de to som har underskrevet den omstridte avtalen med EU, og som EU nå setter sin lit til. Men de har vanskelig for å få med andre partiet i det Samaras ønsker å danne, nemlig nasjonal samlingsregjering. Foto: AP / Scanpix / Louisa Gouliamaki
EURO-KAMERATENE:Konservative Antonis Samaras, til venstre, og sosialdemokraten Evangelos Venizelos, er de to som har underskrevet den omstridte avtalen med EU, og som EU nå setter sin lit til. Men de har vanskelig for å få med andre partiet i det Samaras ønsker å danne, nemlig nasjonal samlingsregjering. Foto: AP / Scanpix / Louisa Gouliamaki Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndagens valg i Hellas ble ingen dommedag, som så mange hadde fryktet og spådd. Folk stormløp ikke mot bankene - ikke i Hellas, og ikke i Spania. De to partiene som har undertegnet den omstridte avtalen med EU om storstilt krisehjelp mot drakoniske innsparingstiltak, konservative Nytt Demokrati (ND) og sosialdemokratene i PASOK, får sammen et flertall på 162 av de 300 setene i Vouli, det greske parlamentet. Hellas går ikke ut av euro-samarbeidet og gjeninnfører ikke drakmer.

- En seier for hele Europa, sa den konservative lederen, Antonis Samaras, som nå vil forsøke å danne det han kaller nasjonal samlingsregjering.

- Vi vil fortsette å stå ved Hellas som medlem av EU-familien og euro-området, het det fra EU-president Herman Van Rompuy og presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso.

Men alt er ikke som det ser ut i Hellas, og det hjelper ikke å gjenta en påstand for å gjøre den sann. Gresk politikk er ingen eksakt vitenskap.

ND fikk 29,7 prosent av stemmene og får 129 seter, medregnet «styringstillegget» på 50 seter som tilfaller det største partiet. Venstreforbundet Syriza ble nest størst med 26,9 prosent, men får bare 71 seter. PASOK fikk 12,3 prosent og 33 seter, mens Demokratisk Venstre fikk 6,3 prosent og 17 seter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer