Utsatt eller avlyst?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge parter i konflikten på Sri Lanka ventet full krig før fredsmekler Erik Solheim staket ut veien til forhandlingsbordet for Tamiltigrene og president Mahinda Rajapakse. Solheims inngripen har fortjent vakt oppsikt verden over, skapt optimisme og redusert faren for å unngå en omfattende væpnet konflikt i landet.

 Veien til forhandlingsbordet i Geneve i midten av neste måned er likevel verken enkel eller sikker. Det er mange som kan tenke seg å stikke kjepper i hjulene for Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran og president Mahinda Rajapakse. Det vil bl. a. bli vanskelig for presidenten å overbevise sine medspillere i parlamentet som hans mindretallsregjering er avhengig av. Det gjelder først og fremst Folkets frigjøringsfront (JVP), som er kompromissløse motstandere av innrømmelser overfor tamilene. Tamiltigrene har lovet å stanse all vold under forutsetning av at regjeringen stanser volden som hæren angivelig står bak mot sivile tamiler. Men bare timer etter at partene hadde oppnådd enighet ble en sivil tamil skutt og drept. I tillegg har paramilitære singalesiske ekstremister gjennomført en rekke angrep på tamiler, noe Tamiltigrene hevder skjer med regjeringsstyrkenes velsignelse. Som om ikke det var nok står tamilske overløpere bak flere drap på sivile tamiler og geriljasoldater.

Regjeringen i Sri Lanka kan tenkes å ville gi tamilene utvidet selvstyre, mens Tamiltigrene ikke vil oppgi kravet om full selvstendighet. Det vil gjøre forhandlingene i Geneve vanskelige, selv om det bare er implementering av våpenhvilen som er tema.

 Utsiktene til forhandlinger i Geneve har likevel skapt optimisme. Men selv Erik Solheim avdvarer mot overdreven optimisme, og sa da avtalen var klar at dette var et positiv steg fremover, men bare ett steg. Og han la til: Det er en virkelig entusiasme for fred, men kanskje ikke en virkelig entusiasme for nødvendige kompromisser. Foreløpig er stridighetene utsatt, ihvertfall til etter møtene i Geneve. Om stridighetene blir avlyst gjenstår å se. Men først må partene oppfylle avtalens første punkt, og faktisk dra til Geneve for å forhandle.