EN LIVSTRUENDE SKADD: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Åtte norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO: LARS KROKEN/ Flickr
EN LIVSTRUENDE SKADD: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Åtte norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO: LARS KROKEN/ FlickrVis mer

Utsatt for bakholdsangrep

De norske soldatene kan ha feilberegnet motstanden. Amerikanerne advarer mot at situasjonen i nord kan bli veldig farlig, og går inn med 5000 soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bare 15 kilometer fra en norsk-afghansk ildbase ble kolonnen med de 20 norske soldatene angrepet av en stor gruppe opprørere i Ghormach-distriktet nordvest i Afghanistan.

Mye tyder på at de norske soldatene og offiserene ble tatt i et regelrett bakhold da de var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere i går.

I alt ble åtte norske soldater skadd, hvorav en nordmann i 20-årene og en i 40-årene er alvorlig og livstruende skadd.

De ble fraktet til det tyske militærsykehuset i Mazar-e-Sharif, der de i natt og i morgentimene ble operert. Tilstanden for begge betegnes som stabil. Den ene ligger fortsatt på operasjonsbordet, opplyser Forsvarets operative ledelse.

Ba først ikke om hjelpDet er fremdeles uklart hvor stor styrken som angrep var, men omstendigheter kan tyde på at gruppen med nordmenn feilberegnet motstanden da de ble tatt under ild ved 14-tiden lokal afghansk tid.

Først da ildstriden hadde pågått en stund ba de norske soldatene om støtte. De skal først ha ment at de kunne takle situasjonen selv. Derfor tok det tid før den norsk-latviske infanteristyrken som utgjør den såkalte «Task Unit» i Meymaneh startet den nesten ni mil lange ferden fra Meymaneh til Ghormach for å komme soldatene til unnsetning.

Da infanteristyrken var fremme ved 20.30-tiden hadde kampene pågått i over seks timer. Situasjonen på stedet skal da ha roet seg en god del.

Fire av de skadde soldatene ble evakuert av norske sanitetshelikoptre fra PRT Meymaneh, mens det fortsatt pågikk skuddveksling.

Ingen afghansk hjelpI Ghormach ligger det en såkalt forward operating base (FOB). Dette er en liten ildbase hvor en gruppe norske og afghanske soldater opererer side om side. Denne ildbasen ligger bare 1,5 kilometer fra stedet der angrepet skjedde. Men etter det Dagbladet kjenner til ble ikke denne styrken tilkalt eller involvert i kampene.

Det kan være forskjellige grunner til dette. Soldatene i ildbasen kan ha vært på annet oppdrag eller på annen måte ikke hatt kapasitet til å hjelpe. Forsvaret vil trolig komme nærmere tilbake med detaljer som dette under en pressebrief som er planlagt ved Forsvarsdepartementet i Oslo klokken 14.00.

Oppsiktsvekkende angrepAngrepet er oppsiktsvekkende og ulikt andre trefninger norske soldater har vært innvolvert i den siste tiden. Det er i dette området den norske soldaten Claes Joachim Olsson ble drept 25. januar da stormpansevognen han satt i kjørte på en veibombe.

Det er først og fremst slike veibombeangrep som har vært den største faren for norske soldater nord i Afghanistan. De fleste ildtrefninger har skjedd under operasjoner sammen med afghanske soldater eller når norske soldater og opprørere har kommet overraskende på hverandre.

Men etter det Dagbladet forstår har ikke en ren norsk styrke kommet under et så massivt angrep siden den gamle norske leiren i Meymaneh ble angrepet av et hundretalls opprørere 7. februar 2006.

USA tungt innGårsdagens angrep mot den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh skjedde bare en drøy uke før det planlagte forsvarsministermøtet i Berlin.

Der skal blant annet Norge, Tyskland og USA diskutere hvordan de skal få til et tettere samarbeid for å styrke innsatsen i nord.

Opptrappingen skjer på bakgrunn av at Taliban har utvidet virksomheten til de nordvestlige provinsene Badghis og Faryab.

USA skal etter planen sende 5000 soldater og 56 helikoptre til dette området. Fra før av er det 7500 ISAF-soldater der.

Amerikanerne skal i hovedsak trene politidelen av sikkerhetsstyrkene, mens ISAF-styrkene har ansvaret for hærdelen.

- Veldig farlig i nordØverstkommanderende for Nato og de amerikanske styrkene i Afghanistan, Stanley McChrystal, har varslet at troppeforsterkningene fra USA skal være på plass innen september.

Senest for ti dager siden advarte McChrystal:

- Situasjonen i nord vil bli farlig, i enkelte områder veldig farlig.

Ghormach i den nordlige Faryab-provinsen er et urolig område som norske ISAF-soldater har hatt et spesielt ansvar for det siste halvannet året. Badghis er naboprovinsen til Faryab-provinsen, der den norske leiren i Meymaneh ligger. Siden 2009 har Ghormach vært administrert fra Faryab, under den norske kommandoen.

FORBEREDER OPERASJON: Her forbereder de afghanske forsvarsstyrkene seg på en operasjon i Faryab-provinsen, og får hjelp fra norske styrker.
FORBEREDER OPERASJON: Her forbereder de afghanske forsvarsstyrkene seg på en operasjon i Faryab-provinsen, og får hjelp fra norske styrker. Vis mer