Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdom satte narkotikasprøyter på Vestlundveien ungdomssenter

- Utsatt for stort svik og overgrep av barnevernet

Sentrale politikere krever at statsråden gransker statlige Vestlundveien ungdomssenter i Bergen.

BARNEVERNSINSTITUSJON: Flere ungdommer ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Jørn H. Moen
BARNEVERNSINSTITUSJON: Flere ungdommer ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det skal ikke være mulig. Jeg er sjokkert. Jeg blir fysisk dårlig, jeg, sier Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen i familie- og kulturkomitéen på Stortinget.

Lørdag 14. april skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og «Marie» som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. I fjor høst døde begge, 18 og 17 år gamle.

Forrige torsdag avslørte Dagbladet at beboere på den statlige barnevernsinstitusjonen og lokale ungdommer i Fyllingsdalen vanket sammen og ruset seg der.

28. september 2014 holdt ungdom narkofest i Vestlundveien som endte i politiaksjon, legemsbeskadigelse og pågripelser.

- Overgrep

Sem-Jacobsen understreker at hennes kjennskap til saken utelukkende bygger på det som er framkommet i Dagbladet, og det er det hun baserer sine reaksjoner på.

REAGERER: Åslaug Sem-Jacobsen (SP) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix
REAGERER: Åslaug Sem-Jacobsen (SP) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix Vis mer

- Disse jentene ble utsatt for et stort svik og alvorlige overgrep, mens de skulle ha vært beskyttet av barnevernet. De fikk ikke den hjelpen de trengte under offentlig omsorg, sier senterpartirepresentanten.

Hun stiller seg kritisk til rusbehandlingen ungdom har fått på Vestlundveien ungdomssenter.

- Her er det også ansatte som er ute og forteller om en praksis. Jeg har aldri tidligere hørt om en institusjon hvor det er så frie tøyler, sier Åslaug Sem-Jacobsen.

Krever gransking

Nå forventer hun at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) tar affære.

- Nå må denne barnevernsinstitusjonen legge fram hele sin praksis. Statsråden må sørge for at alt blir belyst, sier Sem-Jacobsen.

Hun får støtte av kolleger i stortingets familie- og kulturkomité.

- Dette er en rystende historie og absolutt ikke sånn det skal være i norsk barnevern. Jeg forventer nå at ansvarlig statsråd kommer på banen og undersøker praksisen på denne institusjonen i Bergen, slik at vi i stortingskomitéen kan være trygge på at slikt ikke skjer, sier SVs mann i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård.

- Må følge konkret opp

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) i samme komité sier hun reagerte skarpt da hun leste sakene, men så på det som ble avslørt som så kritikkverdig at hun «tok for gitt at dette ville bli en sak for tilsynsapparatet».

- Barnevernet skal gi omsorg, ikke lage rammer rundt barna som opprettholder selvødeleggende adferd. Dette vet de aller fleste ansatte, som hver dag gjør det de kan for sårbare barn, sier Henriksen.

Hun legger ikke skjul på at hun ser alvorlig på det som er avdekket rundt Vestlundveien ungdomssenter.

- Hvis dette stemmer, er det rystende, og jeg forventer at barne- og likestillingsministeren griper inn. Hun må kreve en redegjørelse om det Dagbladet har avdekket, og følge konkret opp, sier Ap-representanten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media