- Utsatt for uhemmet brutalitet

SKIEN (Dagbladet): I en knallhard dom har Holmestrand herredsrett dømt en 20-åring til fengsel i 18 år og fem års sikring for drapet på Maiken Aanes Christensen (15) i Svelvik i desember i fjor. Hun ble utsatt for uhemmet brutalitet og råskap, heter det i dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domfelte må også betale 270000 kroner i erstatning til avdødes foreldre. 20-åringen overfalt, voldtok og drepte den 15 år gamle jenta mens hun var alene hjemme. Retten slår fast at drapet var planlagt og legger vekt på at tiltalte hadde gått med drapstanker i flere måneder.

Revet bort

- Det er et 15 år gammelt barn som ble revet bort i drapet, ei jente med livet foran seg. Drapet skjedde i hennes hjem, et sted som skulle være trygt for slike uhyrligheter. Hun må etter det retten har funnet bevist om gangen i hendelsesforløpet, ha vært utsatt for angst og lidelser før hun døde. I trappa ble hun utsatt for en uhemmet råskap og brutalitet, skriver en enstemmig Holmestrand herredsrett.

Forsvarer Tom Urdal fikk ikke medhold i at tiltalte var sinnssyk i gjerningsøyeblikket og ikke strafferettslig ansvarlig. Retten forholdt seg til konklusjonen fra de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Lav intelligens

Retten beklager at «tiltalte ikke kom under den behandlingen i psykiatrien som moren prøve å få i stand for ham, men som stoppet opp i systemet».

Tiltalte har lav intelligens og mangelfullt utviklede sjelsevner. Men på grunn av den brutale handlingen legger ikke retten vekt på dette i formildende retning, heller ikke hans vanskelige oppvekstvilkår i skole og vennekrets.

20-åringen gikk på anabole steroider og hadde drukket en del øl da han oppsøkte den 15 år gamle jenta i hjemmet hennes og begikk ugjerningene.

Retten deler de sakkyndiges uttalelser om at det ikke er noe som tyder på «anabole steroider har ført til varige psykiske endringer av personlighet eller funksjonsevne».

Har rømt

Domfelte må betale 270 000 kroner i erstatning til foreldrene til Maiken.

- Det er ikke vanskelig å forstå hvordan avdødes familie må ha lidt, heter det i dommen.

- Moren får aldri sin datter tilbake, hun har rømt landet mens saken har pågått, heter det videre.

Advokat Tom Urdal sier i en kommentar til Dagbladet at han vil diskutere dommen med sin klient før det blir tatt stilling til en eventuell anke.

<B>ÅSTEDET:</B> Det grufulle drapet skjedde mens Maiken Aanes Christensen var alene hjemme. Her fra politiets åstedsgranskning.