Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsatt Lofoten-oljeboring kan koste 175 milliarder kroner

- Ikke overraskende, sier olje- og næringsministeren.

SØRGET FOR STOPP: Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) sørget for at Høyre-Frp-regjeringen ikke gikk inn for å sette i gang konsekvensutredning om oljeboring i nord. Her er de sammen med Audun Lysbakken (SV). 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SØRGET FOR STOPP: Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) sørget for at Høyre-Frp-regjeringen ikke gikk inn for å sette i gang konsekvensutredning om oljeboring i nord. Her er de sammen med Audun Lysbakken (SV). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan få et totalt inntektstap på 175 milliarder kroner hvis myndighetene venter fire år med å sette i gang oljeboring i Lofoten, ifølge analyse- og rådgivningsselskapet Rystad Energy.

- Tapet kan sammenlignes med å ha penger i madrassen i fire år i stedet for å sette dem i banken og få renter. På samme måte mister både statskassen og private interesser avkastning fra oljevirksomhet ved fire års utsettelse av konsekvensutredning og utbygging, sier prosjektansvarlig Jon Marsh Duesund i Rystad Energy til Aftenposten.

Utregningen er utarbeidet på vegne av næringsinteresser i nord og basert på anslag fra Oljedirektoratet om olje- og gassressurser i området på 1300 millioner fat, og at to tredeler av dette er olje. Oljeprisen er satt til 100 dollar fatet, og dollarkursen til 6 kroner.

Rystad Energy anslår at cirka 70 prosent av tapet på 175 milliarder kroner vil ramme det norske samfunn i form av tapte skatteinntekter, tapte inntekter for norskbaserte leverandører og tapt utbytte fra Statoil og Petoro. De siste 50 milliardene er tapte inntekter for utenlandske leverandører, redusert profitt for utenlandske selskaper og utbytte for ikke-statlige aksjonærer.

Samtidig trekker Rystad Energy fram at man ved tidlig igangsettelse kan gå glipp av eventuell økning i olje- og gassprisene, at økt aktivitet kan gi økte priser på innsatsfaktorer, at fiskeriene kan få reduserte inntekter, og at hele oljebransjen kan rammes ved negative miljøkonsekvenser.

- Rapporter som viser at olje- og gassvirksomhet skaper store verdier og betydelig aktivitet, finner jeg ikke overraskende. For øvrig vil jeg ikke spekulere i hypotetiske beregninger, kommenterer olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

(NTB)