Utsatt Montenegro

Jugoslavias president Slobodan Milosevic rasler med sablene mot lilleputt-republikken Montenegro, der det summer av rykter om unntakstilstand foran valget søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia ble ofret, to av dem gjennom blodige kriger, for at Milosevic skulle beholde makten. Montenegro utgjør sammen med Serbia dagens Jugoslavia, og er republikken Milosevic ikke har råd til å miste.

Men heller enn å ta sjansen på demokrati og reformer synes den stadig mer irrasjonelle gammelkommunisten Milosevic å ville ta alle midler i bruk for å tvinge vestorienterte Montenegro til underkastelse.

Frihetshungrige montenegrinere har sagt at hvis Milosevic tyr til militærmakt, vil de forsvare seg og sitt land, slik de også gjorde i 1918. Det kan bli satt en blodig sluttstrek for oppløsningen av Jugoslavia.

Kuppforsøk


Atmosfæren er spent i republikk-hovedstaden Podgorica og ellers i Montenegro, der 650 000 innbyggere forbereder seg på helgens valg.
15. januar prøvde Milosevic med vold å hindre at den nyvalgte reformivrige presidenten Milo Djukanovic ble tatt i ed. Hvis Djukanovic vinner valget, vil han kunne hindre Milosevic i å gi seg selv og Serbia større makt på Montenegros bekostning.
Få tror imidlertid at Milosevic vil gå til aksjon før eller under selve valget, fordi det da er flere hundre internasjonale observatører til stede.
I januar greide Montenegros politistyrker å holde stand mot den væpnede mobben, selv om over 50 politifolk ble skadd. Mobben var organisert av Milosevics kampfelle Momir Bulatovic, presidentvalgets taper.
Noen uker senere ble bilen til Montenegros politisjef sprengt i lufta, i en klar påminnelse til Djukanovic om hva han risikerer ved å utfordre Milosevic.

Skiftet ut


Stormvarslene er tydelige. Ved flere av valgkamp-møtene til Milosevics mann Bulatovic er det utilslørt blitt oppfordret til væpnet kamp.
Før president-innsettelsen i januar prøvde Milosevic forgjeves å få den føderale regjeringen til å erklære unntakstilstand i Montenegro. Det ble forhindret av statsminister Radoje Kontic, og den jugoslaviske hærsjefen Momcilo Perisic.

Gerilja-terreng


Milosevics mann i de væpnede styrkene er den pålitelige kommandanten i det andre armekorpset med ansvar for Montenegro, general Bozidar Babic, ifølge det uavhengige nyhetsmagasine Monitor.
Hvis det blir alvor av sabelraslingen, vil Montenegro mobilisere sine halvmilitære politistyrker, bestående av unge menn, mange med krigserfaring. Forsvarsviljen er stor blant ungdommen i Montenegro, blir det sagt.
Fjellandet Montenegro er i motsetning til Kosovo typisk gerilja-terreng. De serbiske stridsvognene vil kunne kontrollere republikk-hovedstaden Podgorica og andre byer, men ikke innlandet og fjellene. Stridsmoralen vil være høy blant montenegrinerne, mens krigstrettheten lenge har tæret på de serbiske styrkene.

Spredning


Jugoslaviske observatører frykter at Milosevic vil ha friere spill i Montenegro enn i Kosovo, der NATO er mer på vakt på grunn av faren for regionale ringvirkninger.
Men en væpnet konflikt i Montenegro kan også komme til å spre seg. Først til den muslimsk-befolkede Sandzak-regionen som ligger dels i Montenegro, dels i Serbia. Muslimene i Sandzak har lenge krevd selvstyre. En militær konflikt vil trolig bety slutten på den Jugoslaviske hæren.
Milosevics dilemma er at han ser ut til å miste Montenegro uansett. Spørsmålet er hvor høy prisen blir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer