<b>BREXIT:</b> Det er steile fronter i debatten i forkant av folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Foto: EPA/WILL OLIVER
<b>BREXIT:</b> Det er steile fronter i debatten i forkant av folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Foto: EPA/WILL OLIVERVis mer

Utsatte frist etter datatrøbbel. Nå raser Brexit-tilhengere mot «valgfusk»

Under to uker til folkeavstemningen om EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brexit-tilhengere anklager den britiske regjeringen for valgfusk og truer med rettslige skritt etter at det torsdag ble vedtatt å forlenge fristen for velgerregistrering.

Det er nå to uker igjen til den viktige folkeavstemningen som skal avgjøre Storbritannias framtidige forhold til EU.

Torsdag stiller to tidligere rivaler og statsministre opp sammen under et valgkampmøte i Nord-Irland.

Både John Mayor fra De konservative og Tony Blair fra Labour ønsker at Storbritannia blir værende i EU. Samtidig forbereder Londons tidligere ordfører, Boris Johnson seg på valgkampens første TV-debatt.

Han er en av frontfigurene for Brexit-tilhengerne, og i debatten torsdag kveld møter han blant annet Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon som ønsker å beholde EU-medlemskapet.

KAMPANJE: Tidligere statsminister Tony Blair driver kampanje for å bli i EU. Foto: &nbsp;EPA/BRIAN LAWLESS/NTB scanpix
KAMPANJE: Tidligere statsminister Tony Blair driver kampanje for å bli i EU. Foto:  EPA/BRIAN LAWLESS/NTB scanpix Vis mer

Unge etterslengere

Fristen for å registrere seg som velger gikk ut ved midnatt tirsdag, men er nå forlenget til midnatt torsdag etter en glipp i datasystemet.

Det antas at mange av etterslengerne er unge mennesker som ønsker at Storbritannia blir værende i EU. En forlengelse av registreringen vil etter alt å dømme derfor tjene den EU-vennlige leiren.

At regjeringen ønsker å forlenge fristen, er ikke bare desperat, men også et forsøk på valgfusk, mener Brexit-leiren.

- Desperat

- Det er etablissementets desperate forsøk på å registrere så mange EU-vennlige velgere som mulig. Vi vurderer derfor alle tilgjengelige juridiske muligheter sammen med vårt advokatteam, sier Arron Banks, en av to ledere i bevegelsen som jobber for at Storbritannia forlater EU.

Rundt 132 000 av de 525 000 personene som registrerte seg tirsdag, var under 25 år. Fra aldersgruppen 65-74 år var det 13 000 som registrerte seg.

EU-tilhengerne fikk en ny opptur da den konservative parlamentarikeren Sarah Wollaston kunngjorde at hun forlater den EU-skeptiske leiren og bytter side.

(NTB)