Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsatte giftsprøyta

Frances Newton ble ikke henrettet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Nektet drapet på familien

  (Dagbladet.no): - Jeg ser ingen beviser for uskyld.

  Det sa Texas-guvernør Rick Perry i natt da han likevel utsatte henrettelsen av Frances Newton. Oppsiktvekkende fulgte rådet fra benådingsrådet og sier henrettelsen med giftsprøyte er utsatt fordi det trengs mer tid på å granske bevisene.

  Frances skulle etter planen henrettes med giftsprøyte klokka 01.00 i natt norsk tid. Hun har sittet på dødscella i 16 år.

  Henrettelsen er utsatt i fire måneder, skriver New York Times

  Skal granske


  Nå skal tida brukes til å gjøre flere laboratorietester av det domstolene har beskrevet som kruttslam på skjørtet hennes. Advokatene til Newton mener dette er gjødsel. Nå skal nye tester være i stand til å skille nitrat fra krutt.

  Frances tok nyheten med en smil, det forteller en talskvinne for fengselet i Huntsville. Ifølge henne var ikke Frances overrasket, fordi «Jeg håpet noen ville høre oss.» En av advoktatene hennes sa at hun før avgjørelsen ba sammen med sin mor og medlemmer av baptistmenigheten i fengselet. Hun hadde forberedt seg på døden også, og sa hun da endelig ville bli gjenforent med familien sin.

  - Jeg er svært skuffet, sier distriktsadvokat Charles A. Rosenthal Jr som ledet saken mot Frances. Han var sterkt imot en utsettelse.

  Men han legger til, overbevist om kvinnens skyld:

  - På den andre siden, det utgjør ingen forskjell for meg om hun henrettes i dag eller om 120 dager.

  Antatt skyldig


  Det var i 1987 den nærmeste familien til Frances ble utslettet. Hun var 21 år gammel og kom hjem sammen med kusina. Her fant hun ektemannen Adrian (23) i sofaen skutt i hodet. Barna deres Alton (7) og Farrah (1) lå døde i sengene sine etter å ha blitt skutt i brystet i leiligheten nordøst i byen Houston, Texas.

  Frances ringte straks politiet, som innledningsvis ikke hadde noen mistenkte i saken. 13 dager seinere ble hun fengslet. Hun har

  hele tiden hevdet at hun er uskyldig, men motivet ble antatt å være forsikringssvindel, fordi hun hadde kjøpt denne forsikringen en uke før familien ble drept. Hun ble siktet for drapet.

  Ved første øyensyn virker bevisene mot henne ganske klare. På tida da drapet skjedde, bodde hun sammen med ektemannen og faren til barna hennes, men hun hadde fått en ny kjæreste.

  Da Frances kom til åstedet, hadde hun vært og gjemt en pistol i et ubebodd hus i nærheten av boligen med kusina som vitne. Det har seinere blitt bestemt at pistolen er identisk med drapsvåpenet. Hun hevdet hun tok med pistolen for beskyttelse. Ektemannen var stoffmisbruker og Frances fortalte at han skylte penger til en langer, en Charlie, som hun mener kan ha vært drapsmannen.

  Den opprinnelige forsvareren har innrømmet å ha gjort en dårlig jobb. Hun har fått nye forsvarere. De mener ingen noensinne har forsøkt å bevise hennes uskyld. Frances er blitt 39 år, og sitter fortsatt inne i fengselet i

  Gatesville.

  Dersom hun hadde fått giftsprøyten, hadde hun vært den første svarte kvinnen som ble henrettet i Texas, og den fjerde kvinnen som ble henrettet siden 1863.

  Amnesty for Frances


  Amnesty International Norge sier i en pressemelding at de er svært tilfreds med avgjørelsen.

  - Det er svært sjelden benådningsrådet anbefaler en slik utsettelse, så den første seieren kom på tirsdag, sier Svein Tore Bergestuen i Amnesty International Norge.

  - Vi fryktet likevel det verste, fordi Guvernør Rick Perry ble historisk da han i mai, som første Guvernør siden 1982, overkjørte benådningsrådet og ga grønt lys for en henrettelse som rådet mente burde utsettes.

  Amnesty International Norge har aksjonert for Frances Newton de siste dagene.

HEVDER HUN ER USKYLDIG: Frances Elaine Newton ble i 1988 dømt til døden for drapet på sin fraseparerte ektemann og deres to barn. Om to døgn skal hun henrettes i Texas.
LETTET:</B> Etter 16 år på dødscella så Frances fram til å møte familien igjen, om hun skulle bli henrettet i natt. Men utsettelsen vakte større glede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media