GOD PLANLEGGING:  Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud etter at Stoltenberg har gått av som Ap-leder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GOD PLANLEGGING:  Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud etter at Stoltenberg har gått av som Ap-leder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Utsatte Kola-tur for å lage barn

-  Skjønte at befruktning måtte planlegges, skriver Jens Stoltenberg i sin biografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenbergs biografi «Min historie» er spekket med innsideinformasjon fra politiske prosesser og maktkamper, men Stoltenberg forteller også en del fra den private sfære.

Da hans tid som AUF-leder var over, ville kona Ingrid Schulerud og han ha barn. Det burde helst skje før høsten 1989 fordi da skulle Ingrid begynne på Utenriksdepartementets aspirantkurs.

Ingrid forklarte

- Jeg trodde jeg visste hvordan det foregikk, selv om jeg fram til dette punktet i livet hadde tenkt mer på å unngå å få barn enn å få dem. Men Ingrid var mer opplyst, og ga meg små forelesninger om eggløsninger og sannsynlighet for graviditet. Jeg forsto at det ikke var så mange dager i måneden hvor sjansen for at egg ble befruktet var særlig stor, og at dette faktisk var noe som måtte planlegges, skriver Stoltenberg.

Problemet var at AUF i årevis hadde planlagt en reise til Kolahalvøya. Der skulle de bli sluppet inn på et atomkraftverk. Dagen før reisen, skjønte Stoltenberg at reisen kolliderte med planen om å få barn.

«Familiære grunner»

- Ståle Dokken skjønte nok ikke særlig mye da jeg fortalte at jeg måtte være hjemme «av familiære grunner», og at han måtte ta over reisen, skriver Stoltenberg. Dokken var generalsekretær i AUF på denne tiden.

Noen dager senere kom han seg imidlertid av gårde, og håpet å få meg seg slutten av besøket. Men da han kom fram til Nikel, var programmet over. Han hadde glemt tidsforskjellen.

- Noen måneder senere ble det klart at vi ventet vårt første barn. Vi hadde prioritert riktig, skriver Stoltenberg.