REISELEDER: Imam Nehmet Ali Shah ble angrepet med kniv. Nå er rettssaken utsatt fordi han som reiseleder måtte på pilegrimsreise til Mekka. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REISELEDER: Imam Nehmet Ali Shah ble angrepet med kniv. Nå er rettssaken utsatt fordi han som reiseleder måtte på pilegrimsreise til Mekka. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Imam angrepet

Utsatte rettssak. Fornærmede reiste på pilgrimsreise til Mekka

Rettssaken mot to menn - anklaget for grov vold - er utsatt fordi imamen som ble overfalt er på pilegrimsreise til Mekka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skulle straffesaken mot to menn - 31 og 42 år gamle – startet i Borgarting lagmannsrett. I Oslo tingrett ble mennene dømt til fire års fengsel, for et brutalt knivoverfall på imam Nehmat Ali Shah.

Overfallet skjedde klokka 23.05 mandag 16. juni 2014, utenfor imamens bolig i Motzfeldt gate på Grønland i Oslo.

Nehmat Ali Shah var på vei hjem fra Norges største moske – Central Ahle-Sunnat-moskeen – da han ble overfalt. Han ble stukket med kniv i rumpa, bekkenet og i ansiktet. Minst ett av knivstikkene var livstruende.

Fire år

To menn – en av norsk opprinnelse og en med pakistansk bakgrunn – ble i Oslo tingrett i september 2016 dømt til fire års fengsel for grov kroppskrenkelse.

Begge mennene hevder de er uskyldige dømt, og har anket saken inn for lagmannsretten.

Saken fortsetter under videoen.

GJERNINGSMANNEN: Video fra en mengde overvåkingskameraer på Grønland førte til at politiet fikk en sikker identifikasjon på føreren av bilen de mener er involvert i det brutale angrepet på imamen Nehmat Ali Shah. Video: PolitietVis mer Vis mer

Saken fortsetter..

Men nå har straffesaken blitt utsatt til neste sommer, fire år etter at ugjerningen skjedde.

Årsaken er at imam Nehmat Ali Shah har reist til Saudi-Arabia som reiseleder for nærmere 100 muslimer som skal på pilegrimsreise til den hellige byen Mekka.

- Avhengig av imamen

- Denne reisen har vært planlagt, og de som reiser sammen med ham, er avhengig av Nehmat Ali Shah for å komme inn til Mekka. Turen var avtalt før det var forkynt for ham at rettssaken startet mandag 4. september, sier imamens bistandsadvokat Jørgen Mowinckel til Dagbladet.

Mowinckel mener det er svært ryddig av domstolen å utsette rettssaken.

- Verken statsadvokaten eller forsvarerne har protestert på utsettelsen. Reisefølget er helt avhengig av min klient for å komme inn til Mekka, sier Mowinckel.

Lagmann Mette Jenssen i Borgarting lagmannsrett skulle ledet rettssaken.

I en e-post til Dagbladet begrunner Jenssen pilegrimsutsettelsen slik:

«Det er ikke vanlig at saker utsettes på grunn av pilegrimsreiser. Det er imidlertid ikke uvanlig at saker må omberammes i tilfeller der en sentral aktør er forhindret fra å møte i retten fordi vedkommende er på reise i utlandet, og der partene er enige om at vedkommendes nærvær i rettssalen er nødvendig. Dette gjelder uavhengig av den aktuelle reisens formål».

TIL ETTERRETNING: - Min klient tar tiletterretning av straffesaken er blitt utsatt fordi fornærmede er på pilegrimsreise, sier advokat Fridtjof Feydt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TIL ETTERRETNING: - Min klient tar tiletterretning av straffesaken er blitt utsatt fordi fornærmede er på pilegrimsreise, sier advokat Fridtjof Feydt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Strafferabatt

Advokat Fridtjof Feydt som forsvarer den 42 år gamle mannen har også akseptert at rettssaken utsettes.

- En utsettelse koster både penger, og betyr at det vil gå svært lang tid før min klient får en avgjørelse. Når dommen faller neste sommer, vil det være fire år siden overfallet på imamen. Når det ikke er de tiltaltes skyld at rettsforhandlingen blir utsatt, må det også få betydning for straffeutmålingen, dersom de tiltalte blir funnet skyldig.

- En så lang utsettelse vil føre til en reduksjon av en mulig straff - en strafferabatt, sier Feydt.

Det var innkalt både jury og nærmere 30 vitner til straffesaken etter imam-overfallet.

Pilegrimsreise

Nå må vitnene og de som er plukket ut til å avtjene jurytjeneste møte i Borgarting lagmannsrett den siste uken i juni neste år. Advokatene må også bergene ytterligere tid til å forberede rettsforhandlingen – noe som også vil koste penger.

- Er det vanlig at straffesaker blir utsatt?

- Min erfaring etter 40 år i norske rettsaler er at det skal svært mye til for at en straffesak blir utsatt. Det er et stort apparat som settes i gang når en sak skal for retten. Vanligvis holder det ikke med en sykemelding for å få en sak utsatt, sier Feydt.

- Vurderte du på vegne av din klient å kreve at saken gikk som planlagt?

- Min klient ønsker natutlig nok å bli ferdig med denne saken. Men vi tar til etterretning at saken er blitt utsatt på grunn av en pilegrimsreise til Mekka, hvor fornærmede er reiseleder. Det er første gang jeg har opplevd at en rettssak har blitt utsatt på grunn av en pilegrimsreise, sier advokat Feydt.