Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsatte trøbbelsak til etter valget

- Uforståelig, mener fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

- IKKE VALGTAKTISK: Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) måtte som settestatsråd avgjøre en vrien fiskeristrid mellom Kjell Inge Røkke og lokalsamfunn i Finnmark. Selv om saken dukket opp i november 2011, og havnet på Giskes bord i februar 2012, forlot Giske og Ap regjeringskontorene etter valget høsten 2013 - med saken liggende uløst igjen i skuffen. Utsettelsen hadde ingenting med valget å gjøre, ifølge Giske. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
- IKKE VALGTAKTISK: Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) måtte som settestatsråd avgjøre en vrien fiskeristrid mellom Kjell Inge Røkke og lokalsamfunn i Finnmark. Selv om saken dukket opp i november 2011, og havnet på Giskes bord i februar 2012, forlot Giske og Ap regjeringskontorene etter valget høsten 2013 - med saken liggende uløst igjen i skuffen. Utsettelsen hadde ingenting med valget å gjøre, ifølge Giske. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har fiskeriministeren konkludert i saken, som hun omtaler som «en ren rettslig vurdering» - nøyaktig to år etter at saken først havnet på bordet til daværende næringsminister Trond Giske (Ap).

Han var settestatsråd for fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Til Dagbladet sier Aspaker at hun mener det er helt uforståelig at «den forrige næringsministeren satt og ruget på saken så lenge».

- Vi har eksempler på at den forrige regjeringen behandlet saker på overtid for å få ting unna før de gikk av. Jeg stiller meg uforstående til at saken ikke har fått en avgjørelse tidligere, sier hun.

LES OGSÅ: Ap-topper i nord raser mot partiet sentralt

Kystopprør Saken dreier seg om den etterhvert betente konflikten mellom lokalsamfunn i Finnmark og Kjell Inge Røkke-eide Norway Seafoods, som blant annet gjelder selskapets fiskeforedlingsanlegg i Mehamn - og hvorvidt det er knyttet såkalt aktivitetsplikt til anlegget. (Se egen faktaramme.)

Mens Røkkes Havfisk ASA gikk med 119 millioner i overskudd (EBITDA) de tre første kvartalene i 2013, gikk Norways Seafoods landanlegg i minus. Samtidig har de ansatte på land gått permittert i lange perioder de siste årene.

Forrige uke demonstrerte flere hundre innbyggere i både Mehamn og Hammerfest under paroler som «Stopp Røkke» og «Konsesjonsvilkårene SKAL etterleves».

Mehamn-anlegget er ikke bundet av aktivitetskravet, konkluderte Fiskeridepartementet omsider mandag kveld. Det betyr at Røkke kan legge ned anlegget.

Etter det Dagbladet får opplyst, var innstillingen fra Fiskeridepartementets embetsverk klar allerede i fjor sommer - selv om det politiske vedtaket altså lot vente på seg. 

I januar 2013 bestemte Giske seg for å utsette en avgjørelse i Mehamn-saken, som om følge av en gjennomgang av mulige innstramminger i leveringsplikten.

Dagbladet var 3. juli i kontakt med Næringsdepartementet for å få svar på om det ville komme en avklaring før valget, etter først å ha fått opplyst at de varslede innstrammingene da var lagt bort

- Det kan godt hende det kommer en avklaring før valget, men det har vi ikke oversikt over nå, svarte daværende kommunikasjonssjef Trond Viken i en e-post.
 
- Ingenting med valget å gjøre Trond Giske (Ap) avviser at saken ble bevisst utsatt til etter valget i september.

- Det hadde ingenting med valget å gjøre, tvert i mot kunne en avgjørelse før valget potensielt vært en god sak for oss i Finnmark. Det er jo ikke sikkert at vi hadde konkludert slik Høyre har gjort. Grunnen til at vi ventet med avgjørelsen var at Fiskeridepartementet våren 2013 var midt inne i en gjennomgang av reglene for leveringsplikt. Det ville være feil å ta beslutning i en slik enkeltsak før gjennomgangen av regelverket var avsluttet, skriver han i en SMS til Dagbladet.

- Men dere la bort de varslede innstrammingene i leveringsplikten juni?

- UFORSTÅELIG: Elisabeth Aspaker (H) overtok sjefskontoret i Fiskeridepartementet etter Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Da overtok hun samtidig en betent strid med Kjell Inge Røkkes Norway Seafoods, som hadde ligget i departementet i over to og et halvt år. - Uforståelig at saken ikke ble løst før, mener Aspaker, som karakteriserer sin ferske avgjørelse som en ren juridisk vurdering uten mulighet for politisk handlingsrom. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- UFORSTÅELIG: Elisabeth Aspaker (H) overtok sjefskontoret i Fiskeridepartementet etter Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Da overtok hun samtidig en betent strid med Kjell Inge Røkkes Norway Seafoods, som hadde ligget i departementet i over to og et halvt år. - Uforståelig at saken ikke ble løst før, mener Aspaker, som karakteriserer sin ferske avgjørelse som en ren juridisk vurdering uten mulighet for politisk handlingsrom. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Nettopp. Gjennomgangen av regelverket var ferdig rett før sommeren. Deretter var det ferie og valgkamp. Hvis avgjørelsen var så enkel, hvorfor har Aspaker brukt fire måneder på den?

LES OGSÅ: Fiskeripolitikk på autopilot

- Ikke politisk sak Aspaker er imidlertid klar på at hun ikke anser saken «for å være politikk overhodet» - og kan ikke fatte og begripe at forgjengeren overlot saken til henne.

- Jeg oppfatter dette som ren juss. Vi har sett på ordlyden i de vedtak som er gjort, og må forholde oss til det. Vedtakene la klare rettslige føringer. Dette er et kroneksempel på hvordan man ikke skal behandle næringsaktører, sier hun.

- Mener du at du arvet en kjip sak fra den forrige regjeringen?

- Ja, i den forstand at dette er juss. Det er mulig det passet dårlig for den rødgrønne regjeringen å komme med et vedtak i denne saken.

- Hvordan da?

- Jeg forstår det slik at lokalsamfunnet nok hadde håpet på en annen beslutning, og at det da passet dårlig å fatte et vedtak.

På spørsmål om hennes vedtak følger embetsverkets innstilling, svarer hun:

 - Jeg er ikke jurist, og stoler på det juridiske arbeidet som er gjort i embetsverket.

PS! Mehamn-saken havnet først på tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens (Ap) bord. Dette skjedde i november 2011, før hun i februar 2012, grunnet sin fortid som fiskeristrateg for Røkke i Aker Seafoods-styret, meldte seg inhabil og overlot saken til settestatsråd Trond Giske (Ap).

Hele Norges coronakart