Utseendet kan gi sykemelding

Klinikker som utfører skjønnhetsoperasjoner skriver svært ofte sykemeldinger til pasienter som har fått rettet på tunge øyelokk, skjeve neser, digre kviser og tunge bryster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er i tråd med Rikstrygdeverkets regler, hevder flere kosmetiske og plastiske kirurger overfor Dagbladet. Grunnen til at sykemelding godtas er at pasientenes operasjoner ikke bare tas for utseendets skyld. De kan også ansees for medisinsk nødvendig, fordi personen har eller føler virkelige kroppslige eller psykiske plager av skavanken.

Fikk sparken

Dagbladet skrev i går om butikkekspeditøren Violetta Simoni (26). Hun opererte silikon inn i brystene og fikk sparken av sin arbeidsgiver. Uenighet om sykemeldingen var foranledningen.

Plastiske operasjoner er i stor grad tabubelagt og noe de fleste ønsker å holde for seg selv. Derfor velger mange å forskjønne seg i ferien eller å opparbeide fridager.

Sykemelding

Operasjon for en del skavanker gir krav på feriepenger ifølge Folketrygdens regler:
Et slikt eksempel er «skjev nese». De fleste som retter på nesa har som regel ett og annet bein eller en luftgang å rette opp inni også. Kanskje fordi du datt i trappa som liten. Operasjonen er medisinsk betinget. Du får fri og sykepenger.

Er er du bare interessert i å forynge deg ved å la kirurgen snitte og løfte ansiktet, må du sitte i ro med hodet bandasjert i ett døgn til ende. Første uka bør du verken snakke eller vri på hodet. Men sykepenger? Ikke snakk om.

Smalt syn

Fjerning av hud fra øvre øyelokk kan gi grunnlag for sykepenger dersom operasjonen er nødvendig; posene over øyet kan gjøre deg trett, og synsfeltet kan smalne til.

Også tunge bryster anses å være såpass plagsomt at du får sykmelding og fri fra jobb. Er brystene flate eller ulike - altså usymmetriske - har du også krav på sykepenger etter opprettingen. Når arr etter digre kviser slipes vekk med laser, får pasienten en slags brannsår i ansiktet som forsvinner etter en uke - med sykemelding.

Fettsuging er å anse som luksus. Det gir ikke grunnlag for sykemelding, men gir gjerne ikke større plager enn at man kan gå på jobb like etterpå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer