Utsending av mindreårige til Afghanistan i gang igjen

Afghansk familie med to barn på hentet av politi i Tromsø og sendt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har denne måneden gjenopptatt tvangsreturer av barn til Afghanistan, etter at det siden februar i år har vært midlertidig stans i utsendelsene, skriver Klassekampen.

Tidlig søndag morgen ble en afghansk familie med to barn på henholdsvis fem og 13 år hentet av politi i Tromsø og fraktet til Trandum på Gardermoen. Mandag morgen ble familien sendt til Afghanistan med fly.

Tall fra Politiets utlendingsenhet (PU) viser at norske myndigheter ikke har returnert mindreårige til Afghanistan siden februar i år.

I løpet av januar og februar ble seks barn returnert. Afghanske myndigheter reagerte i vinter sterkt på at Norge tvangsreturnerer barnefamilier til landet. Myndighetene i landet mente at returene ble ansett som et brudd på avtalen mellom Norge og Afghanistan.

Tall som ble lagt fram i forrige uke viser samtidig at det i årets første halvår var kraftig økning i antall enslige mindreårige asylsøkere som kommer fra Afghanistan til Norge. Økningen var på hele 349 prosent fra samme halvår i fjor.

(NTB)