Utsendt fra haukeredet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den politiske arkitekten bak Irak-krigen, Paul D. Wolfowitz, blir høyst sannsynlig ny sjef for Verdensbanken. Wolfowitz er en av drivkreftene i den nykonservative kjernen av politikere rundt president George W. Bush. Kjennetegnet på disse nykonservative er kombinasjonen av å være hauker og ideologer. Og troen på egen fortreffelighet er så sterk at de sjelden ønsker å bruke tid på omstendelig diplomati. Wolfowitz var overbevist om en rask og sikker suksess i Irak, og er ikke synlig berørt av at det kan ta lang tid og koste milliarder av dollar før suksessen er virkelighet. Hvis den noen gang blir det.

Wolfowitz skal altså flytte ut av haukeredet Pentagon, hvor forsvarsminister Donald Rumsfeld fortsatt sitter som viktig Bush-hauk. Viseforsvarsministerens forfremmelse til å ta økonomiske grep som angår hele kloden, er en av de siste brikkene i puslespillet som president Bush nå legger for sin nye fireårsperiode i Det hvite hus. De andre brikkene heter utenriksminister Condoleezza Rice, CIA-sjef Porter Gross, etterretningsdirektør John Negroponte, FN-ambassadør John Bolton og justisminister Alberto Gonzales.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.