Utseth kaster ut oljetopp

Etter at Dagbladet.no skrev om forholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 16.mai kunne Dagbladet.no avsløre at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) ikke var informert om det tette båndet mellom hans egen statssekretær, Anita Utseth (Sp), og oljeselskapet Pertra.

Enoksen visste ikke at hans egen statssekretær hadde en sentral oljesjef i styret til sin private ojeformue.

Det fikk leder for Stortingets energi og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), til å kreve at olje- og energiministeren foretar en ny gjennomgang av Utseths habilitet på bakgrunn av Dagbladet.no\'s artikler.

Da Dagbladet.no tok kontakt med olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sist fredag fikk vi beskjed om at Enoksen ikke vil vurdere Utseths habilitet på nytt.

Nå sier Utseth Dagbladet.no at hun har byttet ut oljetoppen i styret:

- For å ikke skape usikkerhet i forhold til tidligere medarbeidere har jeg valgt å bytte ut Bjørve med et nytt varamedlem, sier Utseth til Dagbladet.no.

- Hvem har du valgt?

- Øyvind Utseth, sier Utseth, som ikke føler behov for å kommentere saken ytterligere ovenfor Dagbladet.no.

VIL IKKE KOMMENTERE:- Jeg har latt deg få tilgang til all tilgjengelig informasjon. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Anita Utseth (i midten) til Dagbladet.no. Her sammen med statssekretær Guri Størvoll og kommunalminister Åslaug Haga. Foto: JUHA ROININEN
VIL IKKE KOMMENTERE:- Jeg har latt deg få tilgang til all tilgjengelig informasjon. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Anita Utseth (i midten) til Dagbladet.no. Her sammen med statssekretær Guri Størvoll og kommunalminister Åslaug Haga. Foto: JUHA ROININEN Vis mer

Vil ikke snakke

- Jeg har latt deg få tilgang til all tilgjengelig informasjon. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken.

Da Anita Utseth ble en av olje- og energiministerens mest sentrale medarbeidere, solgte hun aksjene i oljeselskapet Pertra for å unngå habilitetsproblemer.

Pengene fra salget ble satt i fond gjennom selskapet Hjortefot. Selskapet er oppkalt etter statssekretærens barndomshelt fra bokserien av samme navn.

Men i styret til Utseths selskap, Hjortefot, var Pertras tidligere økonomidirektør Sjur Børve ett av bare to medlemmer: Utseth var vanlig styremedlem, Børve varamedlem.

Børve er leder for forretningsutvikling og planlegging i Pertra. Han var økonomidirektør ut 2005.

- Grunnlag for å diskutere habilitet

Tidligere har professorene i offentlig rett, Eivind Smith og Henning Jakhelln, sagt at det er grunnlag for å diskutere Utseths habilitet:

Utseth kaster ut oljetopp

- Dette kan tyde på at Utseth ikke har kuttet båndene til Pertra likevel, sa professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, til Dagbladet.no.

Ingen av de to utelukket at dette kan få konsekvenser for konsesjonene gitt til Pertra.

Samtidig som Børve satt i Utseths styre, er Pertra godt fornøyd med tildelingen av lisenser i 2006. Pertra søkte om tre nye operatørlisenser og fikk alle tre. Dermed er Pertra nå operatør for sju lisenser på norsk sokkel.

VAR IKKE INFORMERT: Dagbladet.no\'s førsteside senere samme dag.
OLJETOPP VOKTER HENNES PRIVATE PENGEBINGE: Dagbladet.no\'s førsteside 16 mai i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer