Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsett de dyre reformene!

Den beste måten å dempe temperaturen i norsk økonomi på er å utsette eller kutte dyre reformer og investeringer allerede i revidert nasjonalbudsjett. Det anbefaler Statistisk sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalene fra SSB-sjef Svein Longva om rikets tilstand er utvetydige:

Statsbudsjettet som Stortinget vedtok i fjor høst hadde tilnærmet ingen dempende virkning på økonomien.

- Samtidig synes utviklingen i oljeinvesteringene nærmest å være uforutsigbar og ustyrbar.

- I en situasjon med betydelig press i norsk økonomi kommer den sterke veksten i disse investeringene svært ubeleilig, sier Longva.

Han konkluderer med at politikerne ikke makter å styre økonomien innenfor de rammer som produktivitetsveksten og arbeidsmarkedet setter.
Faren er at lønns- og prisspiralen settes i gang.

Gjennom mange år har den økonomiske politikken hovedsakelig vært styrt etter finanspolitikken gjennom statsbudsjettet.

- Hvis vi skviser den konkurranseutsatte industrien, vil vi i et langsiktig perspektiv bli mer avhengige av usikre inntekter fra oljeindustrien, sier Longva.

- Hvis man ikke vil øke skatter og avgifter og ikke legge om pengepolitikken er det ikke mye annet man kan gjøre enn å stramme inn på utgiftene.

- Slik norsk økonomi er nå, kan alternativet være å utsette dyre reformer, skyve på investeringer og vente med ting så godt man kan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!