- Utsett eldrereform og kontantstøtte

- Vi er farlig nær et krisepunkt i den økonomiske politikken. Derfor bør vi utsette de planlagte reformene. Det vil redusere utgiftene i kommunesektoren og dempe presset i arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sa arbeidsdirektør Ted Hanisch på det nordiske toppmøtet på Voksenåsen i Oslo i går der spørsmålet var: Overlever solidariteten 1998. Hanisch kaster dermed en brannbombe inn i den politiske debatten.

Det er særlig den planlagte kontantstøtteordningen og den storstilte eldrereformen Hanisch har i tankene. Den ene er Kjell Magne Bondeviks hjertebarn og løfte til folket. Den andre Thorbjørn Jaglands.

Begge ordningene koster mange milliarder kroner. Kontantstøtteordningen vil svekke tilgangen på arbeidskraft, fordi mange småbarnsforeldre vil være fristet til å være hjemme.

Eldrereformen vil kreve 12000 nye årsverk innen pleie- og omsorgssektoren. Dessuten vil presset i bygningsbransjen bli stort når kommunene skal bygge tusenvis av enerom for eldre på sykehjem

Reformene skal begge gjennomføres på et tidspunkt da arbeidsmarkedet støvsuges for kompetent arbeidskraft og presset på lønninger begynner å bli faretruende høyt.

Dette øker nå faren for at det siste tiårs vidunderkur i norsk økonomi, solidaritetsalternativet, mister sin virkning, frykter Hanisch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer