Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldreomsorg

- Utsett middagen, slutt med neddoping på sykehjemmene

Helse- og omsorgsminister Bent Høie utfordrer kommunene til å gi bedre eldreomsorg.

KVALITET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener det er for store variasjoner i kvaliteten på eldreomsorgen rundt i kommune-Norge, og at det fortsatt forekommer overgrep som neddoping av beboere på sykehjem.  Han lanserer nå fire grep for å sikre en bedre eldreomsorg. Foto: Frank May / NTB scanpix
KVALITET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener det er for store variasjoner i kvaliteten på eldreomsorgen rundt i kommune-Norge, og at det fortsatt forekommer overgrep som neddoping av beboere på sykehjem.  Han lanserer nå fire grep for å sikre en bedre eldreomsorg. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Utsatt middag, økt aktivitet og slutt på overmedisinering skal gi en bedre hverdag på sykehjemmene.

På Høyres kommunalkonferanse i Trondheim lanserte helse- og omsorgsminister Bent Høie i dag en tiltakspakke for bedre eldreomsorg.

- Det er ikke et valgløfte, det har det vært nok av. Dette er en pakke som gjennomføres nå, sa Høie til Høyres lokalpolitikere.

Brudd på menneskerettighetene

Senter for menneskerettigheter i 2013 la frem en rapport om at ulovlig tvangsbruk, overmedisinering og underernæring som forekommer på en del sykehjem, er brudd på menneskerettighetene.

- Jeg er glad for at senteret satte det rette ordet på noe av det som avdekkes i Helsetilsynets rapporter og tilsyn. Vi kan ikke bare sitte og se på at dette skjer. Derfor tar vi et større nasjonalt ansvar for økt trygghet og kvalitet i eldreomsorgen, sier Høie.

1. Hjemmebesøk

HJEMMEBESØK: Kommunene skal kartlegge eldres behov og legge til rette for at de kan være lengst mulig hjemme. Helse- og omsorgsmininster Bent Høie har sendt ut et rundskriv som pålegger kommunene et slikt hjemmebesøk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
HJEMMEBESØK: Kommunene skal kartlegge eldres behov og legge til rette for at de kan være lengst mulig hjemme. Helse- og omsorgsmininster Bent Høie har sendt ut et rundskriv som pålegger kommunene et slikt hjemmebesøk. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Før sommeren fikk kommunene rundskriv om å innføre et forebyggende hjemmebesøk hos eldre. Det kan for eksempel være ved 75 år.

- Kommunen skal ikke bare vente til de pårørende er utslitte og de eldre er så dårlige at det ikke er noen vei utenom sykehjemsplass. Kommunen skal avdekke hvilke tilpasninger, øvelser eller tekniske hjelpemidler som må til for at den eldre kan bo lenger hjemme og oppleve større mestring i hverdagen. Vi vet fra mange kommuner at dette virker. Så nå må vi over fra prosjekter til at dette blir et tilbud i hele landet. Da er det bare å dra hjem og stille spørsmål om hvordan din kommune kan følge opp rundskrivet, sa Høie til Høyres lokalpolitikere.

2. Rydd opp i legemiddelbruk

Regjeringen vil gjennom forskrift kreve at legemiddelbruken ved sykehjemmene blir gjennomgått minst to ganger i året.

- Ni av ti nordmenn over 65 år bruker minst ett reseptpliktig legemiddel. Godt over halvparten av dem får utlevert mer enn fem legemidler. På sykehjem er det enda tydeligere: En person som bor på sykehjem bruker i snitt sju legemidler. Hver tredje sykehjemsbeboer for feil eller for mange legemidler. Det fører til at de blir sløve og kan få alvorlige helseproblemer, sier Høie.

Han sa at flere prosjekter viser at opprydding i og reduksjon av legemiddelbruk virker.

- Det betyr bedre livskvalitet for de eldre og lavere kostnader for kommunene. Da må vi komme oss videre. Vi tar et nasjonalt ansvar for at dette nå skjer med alle som kommer på sykehjem, sa Høie.

3. Teknologi

I 2014 startet regjeringen et pilotprosjekt for velferdsteknologi i flere kommuner, som oppfølging av budsjettavtalen med KrF og Venstre. Prosjektet handler om å gi kronisk syke, som pasienter med kols og diabetes, mulighet til å daglig selv rapportere sin helsetilstand inn til helsepersonell som følger med.

- Vi har nå fått de første resultatene fra fire bydeler i Oslo: Helsepersonell har redusert tidsbruk med 60 prosent. Antall innleggelser på sykehus redusert med 30 prosent, og antall liggedøgn har gått ned med 40 prosent. I gjennomsnitt sparer en 73 000 kroner per pasient i året. Velferdsteknologi kan gjøre livet hjemme enklere og tryggere, sier Høie. Han mener det nå er nok prosjekter og forsøk.

- Vi vet at dette virker, så dette må ikke lenger være noe spesielt, men den nye normalen. 20 prosent av dette handler om teknologi, resten om organisasjon og ledelse, sier Høie.

4. Utsatt middag

Helse- og omsorgsministeren mener flytting av middagen på sykehjemmene er et enkelt tiltak som vil ha stor effekt.

- Mange får en middagstallerkenen foran seg tidlig på dagen, lenge før de har rukket å bli sultne etter frokost og lunsj. Lenge før de har vært i noen form for aktivitet som får kroppen til å lengte etter mat og drikke.

Derfor blir maten ofte stående urørt. På noen av landets sykehjem har de gjort noe med dette, sier Høie. Han viser blant annet til Høyre-styrte Drammen.

- De har flyttet middagen fra formiddag til ettermiddag. Det har ført til at de eldre rekker å bli sultne og spiser mer. Flytting av middagsserveringen fører også til at ansatte får mer tid til å bli med de eldre på aktiviteter på formiddagen. Det forbedrer både appetitten og trivselen, sier Høie.

Et prosjekt fra Gjøvik viser at beboerne spiste bedre når middagen ble utsatt, sluttet å sove etter tidlig middag og sov bedre om natta. Høie sier dette er et enkelt grep, men det handler om å organisere hverdagen på en ny måte, slik at det blir tid til aktivitet om formiddagen, og at kveldsskiftet serverer middag.

Store utfordringer

- Jeg besøker kommuner og sykehjem som fremstår som idealer for andre. Det er prosjekter som forteller om fantastiske resultater. Det er bra, men det også en del av utfordringen. Det er for tilfeldig, og det er for stor variasjon. Det er fremdeles store utfordringer, og mange steder er det langt igjen til å nå våre mål for trygghet, kvalitet og valgfrihet, sier Høie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!