Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsetter å bygge

Husdrømmen må utsettes på grunn av stadig økende rente. Hilde Braserud og samboeren frykter at de må fortsette å bo på 34 kvadratmeter i lang tid før de får bygd huset på tomta de har kjøpt på Dal ved Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke sikkert vi får bygd i det hele tatt, dersom rentene stiger mer nå, sier Hilde Braserud. Sykepleieren håper fortsatt på et godt lønnsoppgjør, men det er renta som betyr mest når paret skal bestemme seg for om de skal bygge eller selge tomta de kjøpte i vår.

Tomtekjøp, studiegjeld og kjøp av en bruktbil gjør at samboerparet har over sju hundre tusen kroner i gjeld før de har satt spaden i jorda. Dersom byggeplanene gjennomføres, blir samlet gjeld i underkant av to millioner kroner. Nå har de valgt å utsette byggeplanene i hvert fall ett år.

- Det er umulig å planlegge når renta stadig skrus i været. Mens vi venter, stiger byggeprisene og avdrag forfaller på tomtelånet sier hun.
Hun bor på 34 kvadratmeter sammen med kjæresten i Ullevål personalbolig, men hadde forventet å bo noe romsligere når hun nærmer seg tretti år.

Vanlig

Hilde Braseruds sykepleierkolleger ved Hjertepost 2 på Ullevål sykehus kan foreløpig skyte en hvit pinn etter husdrømmen. På hennes avdeling er det bare tre sykepleiere som eier sin egen bolig. Ti stykker enten leier eller bor i kollektiv og ingen har foreløpig økonomi til å eie.

- Bedre blir det ikke etter renteøkningen, sier Hilde Braserud, som siterer en overordnet kollega som rådet sykepleierne til å gifte seg over sin stand for å få råd til hus.

Ny nabo?

Hilde Braseruds nye nabo, Rune Olsen, vil helst ikke ha renteøkning på over 1,5 prosentpoeng.
- Det er ikke det at jeg ikke tåler det, men det er andre ting jeg heller vil bruke pengene på.

Rune Olsen misunner ikke situasjonen Hilde Braserud og samboeren er i. Selv kan han klare seg med lite gjeld på grunn av gunstig utbytte fra tidligere eiendommer, og som håndverker fikk han aldri studielån. Han planlegger å feire årtusenskiftet i sin tomillionersvilla, men neppe med Hilde Braserud som nabo.

<B>FOR DYRT:</B> Hilde Braserud (28) på besøk på byggefeltet der husdrømmen kan bli knust av renteøkning. Rune Olsen (24) har tatt sjansen på å bygge stort, men tåler ikke renteøkning på mer enn 1,5 prosentpoen over dagens rente.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!