Laila Anita Bertheussen

Utsetter behandling: - Fortsatt et håp

Laila Anita Bertheussen ble nektet full behandling, da dommen ble anket til lagmannsretten. Nå kan Høyesterett snu opp ned på konklusjonen.

RASISIT: Hærverk ved boligen til Bertheussen og Tor Mikkel Wara. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RASISIT: Hærverk ved boligen til Bertheussen og Tor Mikkel Wara. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ti måneder har gått siden Laila Anita Bertheussen fikk sin dom for angrep på demokratiet. Allerede er det besluttet at Borgarting lagmannsrett skal behandle saken på nytt - men bare straffeutmålingen på ett år og åtte måneders fengsel.

Ankeutvalget i lagmannsretten mente det ikke er tvil om at det var Bertheussen som sto bak forholdene i tiltalen. Nå kan imidlertid Høyesterett sørge for at hun får full behandling av rettssaken likevel. Det får Dagbladet opplyst.

Grensetilfelle

Anken om full behandling ble i utgangspunktet nektet fremmet som følge av en lovendring i Stortinget i juni 2019, om innstramming i retten til ankebehandling. Gyldigheten av denne loven skal nå prøves av Høyesterett.

Fredag besluttet ankeutvalget å utsette behandlingen av Bertheussens sak. Dette fordi det er ønskelig å vente til en annen sak om samme tema er behandlet av Høyesterett.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal Bertheussens sak anses som å være et grensetilfelle med tanke på anke.

NY VIDEO: Dagbladet har fått tilgang til en video som skal ha blitt tatt opp fra tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussens private overvåkningssystem. Vis mer

- Typisk eksempel

- Dette gir fortsatt et håp om at det er en reell ankerett i Norge. Dette er et typisk eksempel på en dom som er begrunnet etter en helhetsvurdering og uten avgjørende eller fellende beviser, og da er den innenfor de saker der Stortinget slik jeg ser det har ment at ankeforhandling skal finne sted, sier Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

Bertheussen har selv nektet straffskyld og mener at påtalemyndigheten har tiltalt feil person for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer. Borgarting lagmannsrett skal i utgangspunktet behandle anken om straffeutmåling 2. og 3. desember.

Fordi Bertheussens sak har en strafferamme på opptil 15 års fengsel, og bestemmelsen i straffeloven er lite brukt fra før, er hovedregelen at lagmannsretten skal tillate ankebehandling.

Tidslinje om Bertheussen-saken

* Natt til 6. desember 2018 skriver noen ordet «rasisit» på huset og tegner et hakekors og skriver «rasist» på bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg stikker en hyssing ut av bensintanken på familiens bil som står parkert utenfor huset på Røa i Oslo. Det blir ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 26. desember anmelder Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen henlegges. Hun klager henleggelsen inn for Statsadvokaten og får medhold.

* Senere blir saken igjen henlagt, og i mars 2019 sender hennes advokat inn en ny klage. Også teatret sender inn klage på politiets opptreden under arbeidet med etterforskningen. Med klagen følger et erstatningskrav.

* 17. januar i 2019 er det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av samboerparets bolig.

* 11. februar undersøker politiet en mistenkelig gjenstand som er plassert ved Waras hus. Et tøystykke med plastflasker som inneholder bensin, er bundet fast i en krok under støtfangeren på bilen.

* 2. mars rykker politiets bombegruppe ut til samboerparets hus etter at det er funnet et brev i postkassen. I brevet ligger det pulver i form av knuste tabletter og natron. Brevet oppfattes som truende.

* Natt til 10. mars rykker politiet ut til en brann i familiens bil, som står parkert utenfor huset. Brannen slukkes raskt, og etterforskningen overlates til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

* Torsdag 14. mars blir Bertheussen siktet for å ha tent på bilen. Hun er da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endrer PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for. Samme dag går Wara av som justisminister.

* Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden uttaler at saken bygger på indisier.

* 3. juni får PST en forsendelse med innhold som skal tale til Bertheussens fordel, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverer den til PST. Konvolutten er poststemplet på et tidspunkt da samboerparet skal ha oppholdt seg i USA.

* 25. juni velger Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

* 23. september bekrefter PST at innstillingen om påtalespørsmålet er oversendt til Det nasjonale statsadvokatembetet. Ifølge flere medier har PST innstilt på å tiltale Bertheussen.

* 30. oktober opplyser Statsadvokatembetet at saken er sendt tilbake til PST for nye undersøkelser.

* 17. desember oversender Statsadvokatembetet innstillingen om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten.

* 23. januar 2020 oversender Riksadvokaten sin påtaleavgjørelse i saken tilbake til Statsadvokatembetet. Bertheussen tiltales for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer.

* Tiltalen er tatt ut etter straffeloven paragraf 115 og knytter seg blant annet til trusler rettet mot hennes egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, samt to av hans partifeller, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

* Rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag 8. september med at den tiltalte kvinnen nektet straffskyld på alle 15 tiltalepunkter. I tillegg til Laila Anita Bertheussen ble over 30 personer ført som vitner i saken, også samboeren Tor Mikkel Wara.

* 23. oktober ble rettsforhandlingene avsluttet og saken tatt opp til doms. Aktor Frederik Ranke la ned påstand om to års ubetinget fengsel.

* I midten av november blir det kjent at ekteparet Tybring-Gjedde hadde mottatt et nytt trusselbrev, denne gangen inneholdende persille. I rettssaken omtalte Bertheussen hvor skremt politikerparet var blitt av det første trusselbrevet og framhevet seg selv ved å omtale de to som «persilleblad». Også NRK var mottaker av et nytt trusselbrev noen uker tidligere.

* 15. januar 2021 ble Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun anket dommen på stedet.

* Oslo tingrett dømte henne for åtte tilfeller av trusler mot sin samboer og daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

* 22. juni besluttet Borgarting lagmannsrett at anken over skyldspørsmålet, lovanvendelsen og saksbehandlingen nektes fremmet. Anken over straffeutmålingen ble henvist til ankeforhandling i lagmannsretten.

* Borgarting lagmannsrett skal behandle ankesaken 2. og 3. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer