Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsetter fengslingsmøtet til Air Baltic-pilotene etter tolk-trøbbel

De latviske pilotene ville ha russisk tolk.

FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: Tipser
FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet på Gardermoen pågrep lørdag morgen fire personer i en flybesetning etter at kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste over 0,2 i promilletest. Klokka 13 og 14 i dag ble de framstilt for varetekt i Nedre Romerike Tingrett i Lillestrøm, med grunnlag i at politiet frykter unndragelse.

Klokka 13.00 ble en av flyvertinnene framstilt for varetektsfengsling, men fengslingsmøtet til de to latviske pilotene ble utsatt etter tolk-trøbbel.

Retten skaffet dem latviske tolker, men pilotene insisterte på at de ville ha russiske tolker. Misforståelsen har utsatt fengslingsmøtene noe.

Politiet opplyser at alle helt eller delvis erkjenner straffskyld. Politiet ønsker å kjøre sakene som tilståelsessaker for retten.

Politiet vil be om varetektsfengsling av alle besetningsmedlemmene.

- I og med at dette er latviske statsborgere, mener vi at det foreligger fare for unndragelse. Dermed begjæres de fire besetningsmedlemmene varetektsfengslet i to uker. Det blir vanskelig å få gjennomført en pådømmelse dersom de drar til hjemlandet, sier jourhavende jurist i Romerike politidistrikt, Camilla Ek Sørensen til Dagbladet mandag morgen.

Ble tipset Hun opplyser at analysen av promillekontrollen ikke foreligger ennå.

Promillekontrollen skjedde på bakgrunn av et tips, og politiet opplyste lørdag at besetningen ble stanset klokka 05.15. Det var andrepiloten som hadde høyest promille på utåndingsprøven, men denne er ikke like sikker som analysene som følger, og har derfor en høyere sikkerhetsmargin.

To av besetningsmedlemmenes forsvarer, Jørund Lægland, opplyser overfor Dagbladet at han og hans kollega vil be om at alle fire løslates.

- Hvis det viser seg at de var påvirket, har ikke politiet grunnlag for å holde dem fengslet, unndragelsesfaren er ikke stor og dette kan løses uten fengsling, sier Lægland.

Leid inn av Startour Besetningen skulle etter planen frakte charterturister til Chania på Kreta med et Boeing 737-fly, og var leid inn av Startour.

De tilhørte flyselskapet Air Baltic, bekrefter kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Startour overfor Dagbladet. Dette var dagens første avgang, som ble utsatt til 09.30.

Romerike politidistrikt begjærte de fire besetningsmedlemmene varetektsfengslet, ettersom politiet mener det foreligger unndragelsesfare.

Siktet etter luftfartsloven De fire besetningsmedlemmene er siktet etter luftfartsloven §6-11, hvor det framgår at ingen må ha promille større en 0,2 i tjenestetida. Det er videre siktet etter §6-12, hvor det framgår et rusforbud for flybesetning i tidsrommet åtte timer før tjenestetida starter og de seks første timene etter tjenestetidas opphør. De er videre siktet for å ha promille på over 0,2 innenfor dette tidsrommet

Ek Sørensen opplyser overfor Dagbladet at strafferammen for å ha vært påvirket av alkohol i tjenestetida er to år, men vil variere ut ifra hvor mye promille den enkelte har.

- Analyseresultatene foreligger ikke ennå, og straffen vil variere med promillen, sier Ek Sørensen, som sier det er alvorlig å fly med promille, spesielt med passasjerer om bord.

 BER OM FENGSLING:  Politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
BER OM FENGSLING: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!