Utsetter gebyr etter dekk-kaos

Forvirringen var bortimot fullkommen den første dagen med piggdekkforbud i Oslo. Derfor blir det ingen dekkontroller før i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaos er en dekkende beskrivelse av den første dagen med piggdekkforbud i Oslo. Rundt 80 000 bilister kjører med piggdekk uten å ha betalt avgiften på 1000 kroner. Og det kan de trolig gjøre uten frykt for å bli tatt på en god stund. Verken Statens vegvesen eller politiet vet hvordan de skal gjennomføre piggdekk-kontroller.

- Vi vet ikke engang hvordan vi skal utføre dette. Instruksen mangler. Gebyrblokker for innkreving av penger har vi heller ikke. Ingen hos oss vet hvordan oblatene for betalt avgift ser ut, sier overingeniør Kjetil Meaas i vegvesenet til Aftenposten.

Der er han i godt selskap med mange bilister. På mange Essostasjoner var det umulig å oppdrive oblater i dag, skriver Aftenposten.

Starter i morgen

Mens politiet og vegvesenet ikke har planer om å gjennomføre dekk-kontroller i nær framtid begynner trafikketaten og parkeringsvaktene å skrive ut gebyrer fra i morgen av. I dag kan det vanskelig gjøres å bøtelegge noen for ikke å ha betalt piggavgift:

  • To av sju automater hvor man kunne kjøpe oblater brøt sammen ved Gjelleråsen og Svartskog.
  • Teletorget hvor man kunne betale dagsavgift på 25 kroner brøt sammen.
  • Mange Essostasjoner gikk tom for oblater.
  • Samferdseletatens telefonsystem brøt sammen etter massiv pågang fra oppgitte bilister.

Foreløpig er det bare drøyt 20 000 av hovedstadens 110 000 bilister som har betalt gebyret.

Samferdselsetaten truer med å intensivere kontrollene framover dersom ikke flere betaler gebyret. Foreløpig er det lite som tyder på at det er annet enn tomme trusler.