England:

- Utsetter gjenåpning

Rask spredning av delta-varianten hat utløst frykt for økning i antall sykehusinnleggelser. Mandag skal statsminister Boris Johnson kunngjøre om England snart kan åpne for fullt eller ei.

GJENÅPNING: Det er foreløpig svært usikkert om statsminister Boris Johnson kan gi grønt lys for full gjenåpning av Storbritannia 21. juni. Foto: Victoria Jones / NTB
GJENÅPNING: Det er foreløpig svært usikkert om statsminister Boris Johnson kan gi grønt lys for full gjenåpning av Storbritannia 21. juni. Foto: Victoria Jones / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.37% Første dose: 63.42%

Om ei drøy uke skulle England etter planen ha fjernet alle restriksjoner som ble innført for å få kontroll på coronapandemien.

Nå er det knyttet stor usikkerhet rundt hva statsminister Boris Johnson vil annonsere på den planlagte pressekonferansen mandag kveld.

Årsaken er en kraftig økning i spredningen av delta-varianten av coronaviruset.

Flere britiske medier, blant andre The Times og BBC melder at regjeringen vurderer å utsette den fullstendige gjenåpninga med opptil fire uker.

Lørdag tok Boris Johnson selv til orde, og ville ikke love full gjenåpning 21. juni, slik han tidligere har gjort.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Frykter økning i innleggelser

Regjeringen har den siste tida blitt utsatt for press for å utsette den planlagte gjenåpningsdatoen. Flere helsetopper har blant annet advart mot en potensiell bølge av nye sykehusinnleggelser.

Britiske helsemyndigheter mener at delta-varianten (indisk mutasjon) er mellom 30 og 70 prosent mer smittsom enn alfa-varianten (britisk mutasjon), og at personer smittet med førstnevnte kan ha 2,61 ganger høyere risiko for sykehusinnleggelse.

De siste offisielle tallene viser ifølge BBC nær 30 000 nye registrerte smittede med delta-varianten siste uke. Denne står nå for 90 prosent av smittetilfellene.

Totalt har drøyt 41 millioner av Storbritannias nær 68 millioner innbyggere påbegynt vaksineringen. I overkant av 29 millioner er fullvaksinert.

Overfor kanalen sier vaksineminister Nadim Zahawi at regjeringen vet de må være varsomme for å unngå at «krigen de har kjempet mot viruset skal være forgjeves».

- Vi vet at viruset ikke er borte, og at det vil forsøke å mutere. Delta-varianten er mer smittsom og mer alvorlig for dem som rammes. Så, vi må være forsiktige.

- Ikke tatt noen beslutning

Ifølge Sky News, som viser til anonyme kilder, er det ventet at statsministeren ønsker å lette på noen tiltak for enkelte arrangementer.

Avstandsregler, gjenåpning av nattklubber og andre kulturarrangementer skal imidlertid henge i en tynn tråd i lys av den seineste utviklingen.

Da det ofte tar noe tid fra påvist smitte til behov for behandling ved sykehus, har helsevesenet foreløpig ikke merket effekten av den siste tidas smitteøkning.

Samtlige medier påpeker at det foreløpig ikke er tatt noen beslutninger om eventuelle lettelser.

Det bekreftet Johnson selv lørdag.

«Bekymringsfull»

I et intervju med Sky News forteller Johnson at spredningen av Delta-varianten er bekymringsfull, men advarer samtidig mot å sammenlikne spredningen Storbritannia nå opplever, med de tidligere smittebølgene.

- Det vi er vitne til er absolutt en økning i antall tilfeller, og vi ser en økning i antall innleggelser. Men konteksten har radikalt endret seg bare på grunn av det store antallet folk som er blitt vaksinert, og i særdeleshet de gamle og de i risikogruppene.

Han vil ikke love full gjenåpning, etter planen, men sier at Storbritannia neppe vil gjeninnføre tidligere tiltak.

- Det jeg kan si er at forskerne er enige om én ting - de tror ikke det er noen grunn til å gå tilbake, sier Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer