Utsetter heving av U-864 og 65 tonn kvikksølv

Venter til sommeren 2011.

MILJØBOMBE: U-864 ligger på havbunnen utenfor Fedje med 65 tonn kvikksølv. Den skulle etter planen heves til neste år, men Kystverket utsetter nå prosjektet til 2011.  EPA/GEOCONSULT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
MILJØBOMBE: U-864 ligger på havbunnen utenfor Fedje med 65 tonn kvikksølv. Den skulle etter planen heves til neste år, men Kystverket utsetter nå prosjektet til 2011. EPA/GEOCONSULT / HANDOUT EDITORIAL USE ONLYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kystverket har bestemt seg for å utsette hevingen av den tyske ubåten- U-864 som ligger på havets bunn utenfor Fedje til sommeren 2011.

Kystverket informerte Fedje kommune, representanter for fiskeri- og sjømatnæringen, Mattilsynet og andre berørte parter om utsettelsen tirsdag, melder TV 2 Planen var opprinnelig å heve vraket i 2010.

- Nødvendige prosesser som kvalitetssikring, godkjenning i Stortinget og påfølgende detaljprosjektering må gjøres før arbeidet på vraket kan starte, heter det i en pressemelding fra Kystverket.

Ifølge Kystverket er hevingen av U-864 en svært omfattende og kompleks operasjon. Det må blant annet produseres spesialutstyr for å løfte vrakseksjonene.

Det nederlandske selskapet Mammoet, som skal heve vraket, vil bruke om lag ett år på å forberede gjennomføringen av selv hevingsoperasjonen.

Ubåten inneholder 65 tonn giftig kvikksølv, og ekspertene har vært uenige om hva som bør gjøres med den. Kystverket foreslo for to år siden å dekke den til fordi heving ville være for risikabelt, men i januar besluttet regjeringen likevel å heve ubåten.

Den tyske ubåten U-864 ble senket i 1945 og ligger på 150 meters dyp rundt 2 kilometer utenfor Fedje.


(NTB)