Utsetter kjøp av 20 nye kampfly

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal vil vente til år 2010-2012 med å handle kampfly. Når forsvaret får fregatter til 14 milliarder, får de gamle F16-flyene duge noen år til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget har vedtatt at luftforsvaret skal få nye kampfly for 10,7 milliarder kroner. Samtidig er det vedtatt å kjøpe fregatter for 12,24 milliarder, et beløp Godal har foreslått å heve til 14 milliarder.

Nå ser det ut til at F-16-parken blir knyttneven i det norske luftforsvaret i et tiår til. Forsvarsministeren mener at vi rett og slett ikke kan ta oss råd til begge deler. Dermed velger han å styrke sjøforsvaret, hvor forhandlingene har kommet lengst, skriver Dagens Næringsliv.

Både KrF, Senterpartiet og SV har uttrykt en forståelse for utsettelsen, og Godal får det trolig som han vil. Det blir ikke noe av forhandlingene med leverandørene av Eurofighter Typhoon og F-16 Block 50 N, som etter planen skulle være i gang.

Godal kom til dette synspunktet etter at lederen av Forsvarsstudien 2000 anbefalte en utsettelse.

«Et kampflykjøp i nærtid er rett og slett ikke mulig uten å ødelegge enhver økonomisk handlefrihet», uttaler brigader Sverre Diesen. Nå håper Luftforsvarets Forsyningskommando på en rask avklaring av hensyn til leverandørene.