HAR SATT I GANG UNDERSØKELSER:  Miljøvernminister Erik Solheim og resten av regjeringen vil ha all informasjon om ulykken i Mexicogolfen på bordet før de bestemmer seg for om Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljeboring. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD
HAR SATT I GANG UNDERSØKELSER: Miljøvernminister Erik Solheim og resten av regjeringen vil ha all informasjon om ulykken i Mexicogolfen på bordet før de bestemmer seg for om Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljeboring. FOTO: SVEINUNG U. YSTADVis mer

Utsetter Lofoten-beslutningen til 2011

Regjeringen skal innhente all informasjon om ulykken i Mexicogolfen. De stanser utdelingen av nye oljefelter og utsetter beslutningen om Lofoten og Vesterålen til etter årsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oljekatastrofen i Mexicogulfen var det store temaet på høringskonferansen om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i Svolvær i går. Ulykken kan komme til å legge føringer for norsk oljepolitikk framover.

Nå utsetter regjeringen sin behandling av spørsmålet om oljeboring til neste år. Saken skulle egentlig opp nå til høsten.

På vent
- Regjeringen vil komme med sin beslutning tidlig i 2011, og vi legger opp til at Stortinget kan behandle saken seinere i 2011, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen setter oljetildelinger på vent.

- Jeg vil ikke tildele letekonsesjoner på dypt vann og ikke gå videre med tildelinger i 21. konsesjonsrunde før vi har mer kunnskap om ulykken i Mexicogolfen. Det som skjer der er svært alvorlig. Jeg må være trygg på at vi har all tilgjengelig kunnskap på plass, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

Nå har regjeringen bedt Kystverket, Petroleumstilsynet, Klima- og forurensingsdirektoratet og Direktoratet for Naturforvaltning om å gå gjennom alle aspekter ved oljekatastrofen. Etatene har ikke fått noen tidsfrist.

Statsminister Jens Stoltenberg sa til VG i går at erfaringene fra Mexicogolfen må være en del av beslutningsgrunnlaget når regjeringen tar stilling til utvikling av norsk olje- og gassvirksomhet framover og når regjeringen tar stilling til åpning av nye områder som Lofoten og Vesterålen.

Erik Solheim mener at katastrofen i Mexicogulfen styrker argumentene mot åpning av de sårbare områdene:

- Jeg tror den er et veldig viktig argument i den videre debatten. En lignende ulykke hos oss vil forurense hele kysten fra Tromsø til Bodø, inkludert Lofoten og Vesterålen, sier Erik Solheim.

Ikke imponert
Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er fornøyd med at ulykken i Mexicogulfen granskes og at Lofoten-avgjørelsen utsettes.

- Men forutsetningen er at de vil lære noe og ikke bare ha et spill for galleriet, sier han.

- Selv om Riis-Johansen stanser tildelingene, skal han lyse ut konsesjonene. Når selskapene har søkt, er det vanskelig å si nei, mener Haltbrekken, og poengterer at ingen har delt ut flere lisenser enn denne regjeringen.

Frederic Hauge mener at regjeringen må forlenge høringsfristen så flere kan gå grundigere gjennom alle dokumentene i saken. Han mener at arbeidet som er gjort hittil, ikke er bra nok.

Oljelobbyen har ingen planer om å legge planene for Lofoten og Vesterålen døde.

-  Mitt perspektiv er at når det skjer feil, skal vi bruke dem til å bli bedre, sier administrerende direktør i Oljeindustriens landsforening, Gro Brækken.