Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsetter medlemskap for Ukraina og Georgia

Etter lange diskusjoner er NATO-lederne enige om å utsette en vurdering av Ukraina og Georgias ønske om medlemskap til desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er det klart at Makedonia ikke får bli NATO-medlem i denne omgang, på grunn av et gresk veto. Men landet vil bli invitert inn så snart den årelange navnestriden med Hellas er løst.

Beslutningen om å utsette vurderingen av Ukrainas og Georgias medlemskapssøknad er et betydelig nederlag for USAs president George W. Bush, som inntil det siste drev intens påvirkning for at saken skulle avgjøres på møtet i Bucuresti.

Mens Makedonias søknad utsettes, bekrefter NATO at Kroatia og Albania vil få formelle invitasjoner til medlemskap. Invitasjonene til de to landene på Balkan blir formalisert når de to lands ledere deltar på et spesielt møte med de øvrige NATO-lederne.

NATO sier at Makedonia kan bli medlem så snart navnestriden med Hellas er løst, tilføyer han.

- Avslaget er en stor skuffelse og et slag mot stabiliteten på Balkan.

Hellas har siden 1991 hevdet at den tidligere jugoslaviske republikken har eller kan ha territoriale krav på Hellas, og har nektet å godta navnet Makedonia i internasjonale fora og organisasjoner. Makedonia avviser påstandene som fullstendig grunnløse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media