Utsetter milliardprosjekter til etter Frp-møte

Stortinget skulle ha behandlet veiprosjekter til 26,6 milliarder kroner onsdag. Det blir utsatt til etter Fremskrittspartiets landsstyremøte.

Oslo  20190130.
Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. I bakgrunnen landbruks- og matminister
Olaug Vervik Bollestad (KrF) og samferdselsminister
Jon Georg Dale (Frp).

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20190130. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under onsdagens debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. I bakgrunnen landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

DN og VG får bekreftet at behandlingen av to store veiprosjekter blir utsatt til 19. juni. Etter planen skulle bompengeprosjektene behandles onsdag, samme dag som Fremskrittspartiet samles til et ekstraordinært landsstyremøte der bompenger står øverst på agendaen.

Det er finansieringen og utbyggingen av E6 Moelv - Øyer i Hedmark og Oppland, E18 Langangen - Dørdal i Telemark og E6 Ulsberg - Melhus i Trøndelag som berøres.

Totalt er prosjektene på 26,6 milliarder der over 10 milliarder er bompenger.

MENER DET ER URETTFERDIG: Ordførerkandidator Ap i Elverum, Lillian Skjærvik, syns på ingen måte det er greit at regninga for den nye motorveien blir sendt til bilistene. Video: Bjørn Langsem. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Sterke reaksjoner

- Det er bare fordi Frp ikke vil stemme for bompengeprosjekter samtidig som de skal ha landsstyremøte, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer sterkt på utsettelsen.

- Dette nærmer seg det parodiske. Nå utsetter altså presidentskapet en votering over motorveiutbygging i Stortinget, som Frp har gått inn for i komiteen, fordi et regjeringsparti er uenig med seg selv – og fordi de kjenner pusten i nakken fra et konkurrerende parti, sier Lysbakken via SVs kommunikasjonssjef.

- SV har gått mot disse motorveiutbyggingene – på til sammen 10 milliarder i bompenger, og er glad om vi kan få støtte, men det må skje på en måte som ikke bidrar til at folk mister respekt for Stortinget.

Arbeiderpartiet reagerer også på utsettelsen og peker på at Høyre lar seg presse - i nok en sak.

- Disse sakene har vært gjennom normal behandling på Stortinget og alt er klart for endelig vedtak. Det eneste som er nytt er at Fremskrittspartiet ikke lenger klarer å ri to hester, nå holder de på å falle av den ene. At Høyre lar seg presse til å utsette behandlingen av viktige veiprosjekt for å tekkes den mest uansvarlige fløyen i Fremskrittspartiet sier alt om Høyre sin avmakt, sier Hadia Tajik i en e-post til Dagbladet.

- Vedtak Stortinget har gjort

Dagbladet spurte samferdselsminister Jon Georg Dale om prosjektene i forrige uke og om det rimer med Frps motstand mot bompenger at man skal fremme forslag om en ny regning på 10 milliarder til bilistene.

- Disse prosjektene som nå kommer til behandling i Stortinget er basert på at de er lagt inn med en bompengeandel allerede i 2015. Dette er vedtak Stortinget har gjort tidligere, som regjeringen har lagt til grunn når vi kommer med forslag hit til Stortinget, svarte Dale.

Nå blir det altså ikke fremmet før 19. juni.