Utsetter NOKAS-dommen

Arbeidspresset ble for stort for dommerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet):  Dommer Helge Bjørnestad bekrefter  at domsavsigelsen er utsatt - på grunn av arbeidspress.

- Jeg har presset mine domsmenn til det uforsvarlige for at vi skulle bli ferdige til lagmannsrettsbehandlingen av saken. Det har ikke vært en eneste fridag, heller ikke i helgene, siden NOKAS-saken ble tatt opp til doms, sier han til Dagbladet.no.

Da ankesaken i går ble forskjøvet til over sommeren fikk dommerne i tingretten en kjærkommen mulighet til noen ekstra dagers jobbing. Dommen i en av Norges aller største rettssaker skulle ha blitt forkynt i tingretten fredag, men kommer nå ikke før 10. mars.

- Voldsomt press
- Jeg ser ingen grunn til å ta livet av meddommerne mine unødig. Det voldsomme presset vil nå avta litt, sier Bjørnestad.

Han understreker at det ikke er noen nye momenter i NOKAS-saken som ligger bak beslutningen. Den ellers strenge dommeren medgir at han har hatt et i overkant liberalt forhold til noen deler av norsk lov de siste ukene.

- Her har det ikke vært mye arbeidsmiljølov, konstaterer Bjørnestad.

Usikre tiltalte
Forsvarerene til de NOKAS-titalte himler med øynene over nok en endring i tidsskjemaet.

- Dette er så uheldig som det kan bli, sier advokat Johnny Veum til Dagbladet.no

FIKK FOR LITEN TID: Sorenskriver Helge Bjørnstad er svært lettet over å ha fått et par ekstra uker på å ferdigstille dommen i NOKAS-saken. Foto: SCANPIX
FIKK FOR LITEN TID: Sorenskriver Helge Bjørnstad er svært lettet over å ha fått et par ekstra uker på å ferdigstille dommen i NOKAS-saken. Foto: SCANPIX Vis mer

Han er forsvarer for Johnny Tendrup og  tror de tiltalte nå blir usikre på hva som egentlig foregår. Veum reagerer kraftig på at dommerne ser ut til å bruke all tid de har til rådighet.

- De tiltalte må jo stille seg spørsmålet om hvilken dom man hadde tenkt å avsi på fredag om de nå gir uttrykk for at de trenger over to uker til, sier forsvareren.

Også John Christian Elden, forsvarer for Erling Havnå, er svært kritisk til utsettelsen.

- Det viser hvor vanvittig det ville være å presse tingretten til å avsi en halvferdig dom for å tilfredsstille lagmannsrettens ønske om ankebehandling. Nå får vi håpe tingretten har pusterom til å avsi en grundig dom, sier han til  VG.

I går ble det kjent at ankesaken, som skulle ha startet 20. mars, blir utsatt på ubestemt tid, og at den tidligst kommer opp i august.

<B>FRYKTER FOR RETTSSIKERHETEN:</B> Johnny Veum, forsvarer for Johnny Thendrup, reagerer kraftig på at dommernes massive tidspress kommer fram på denne måten.