Utsetter rakettskjoldet

Clinton overlater til sin etterfølger å bestemme om USA skal bygge det omstridte rakettskjoldet. Flere nasjoner puster lettet ut. Mange frykter at Star Wars-programmet kan starte et nytt våpenkappløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland var raskt ute med å berømme presidentens beslutning.

- Vi er blitt informert av president Clinton om at han har besluttet ikke å ta noen avgjørelse om å utplassere et nasjonalt rakettforsvar nå. Dette er en klok beslutning, sier Jagland til NTB.

I en tale i kveld fortalte Clinton at systemet må testes grundigere før en så viktig beslutning kan bli tatt.

- At president Clinton nå har valgt å gi bedre tid for å få alle aspekter ved rakettskjoldet, NMD, belyst og vurdert, før det eventuelt fattes en avgjørelse om utplassering av et slikt system, er vi på norsk side glad for, sier Jagland.

Svindyr forsikring

Det er anslått at rakettskjoldet vil koste 500 milliarder kroner. Det skal beskytte hele USA fra kjernefysiske rakettangrep, og planen var å ha det klart til 2005 - samme år amerikanerne mener at Nord-Korea kan være i stand til å treffe USA med atomraketter.

Clinton avviste i talen at et eventuelt skjold vil bli forsinket - selv om han utsetter beslutningen.

- Vi må bruke tida framover på å forsikre oss om at rakettskjoldet - hvis vi velger å bygge det - vil øke vår nasjonale sikkerhet, sa Clinton.

I juli ble prototypen testet for tredje gang. Det ble bom, og det kan ha gitt Clinton unnskyldninga han trengte for si nei i dag. Det har vært antatt at han hele tiden har vært svært skeptisk til rakettskjoldet. Han ønsker ikke å gå inn i historien som mannen som iverksatte et system som kan starte et nytt våpenkappløp.

Russerne roser

ABM-avtalen fra 1972 mellom USA og Russland forbyr rakettskjold.

Blant andre Russland og Kina har vært sterke kritikere mot at USA skal gjøre seg usårbare for rakettangrep. De truer med å starte et kappløp for å utvikle våpensystemer som kan lure amerikanerne. Derfor var Moskva rask med å rose Clinton i kveld.

- Det gir håp om at vi får en balansert tilnærming til beslutninger som gjelder viktige internasjonale problemer i fortsettelsen, kommenterte Ivasjov til nyhetsbyrået Interfax like etter at Clinton hadde holdt sin tale.

Natta verden holdt pusten

Men den amerikanske presidenten snakket varmt om sikkerheten et slik skjold kan gi. Hans poeng var at de måtte være sikker på at skjoldet ville virke dersom pengene skulle bevilges - og at det aldri må erstatte vanlig diplomati.

Dermed blir det opp til Al Gore eller George W. Bush om skjoldet skal bygges. Gore har vært vag, men synes USA bør utrede mulighetene. Bush er krystallklar - han ønsker et enda mer omfattende rakettskjold.

Her kan du lese om natta da verden holdt pusten før tredje og siste rakettskjold-test.

Neste test er i januar.

PROTEST MOT SKJOLD: Flere steder i verden har det vært protester mot amerikanernes rakettskjold-planer.
TABBE-TEST: Her tar raketten av under den mislykkede testen i januar. Foreløpig fungerer ikke NMD-teknologien godt nok.