Delseier for Bunadsgeriljaen:

Utsetter sammenslåing av fødeavdelingene

I dag ble det besluttet at sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde utsettes.

slik svarer han bunadsgeriljaen: Helseminister Bent Høie (H) møtte tirsdag ettermiddag flere sinte demonstranter foran Stortinget. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

I dag har styret i Helse Møre og Romsdal behandlet forslaget om å utsette sammenslåingen av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde.

- Det er nesten nødt til å utsettes. Jeg er ikke forberedt på å si når, det må vi legge en plan for og komme tilbake til styret med, sa Nils Kvernmo, konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, under styremøtet onsdag ettermiddag.

- Tidsperspektivet som er vedtatt blir fjernet. Det blir behov for et nytt tidsperspektiv. Jeg skal svare det ut så fort som mulig for min del, men det er også opp til styret. Jeg må ha en mening om hvilket tempo vi klarer å håndtere dette i, sa Kvernmo videre, men understreket at han ikke var klar for å gi et svar på dette nå.

BUNADSGERILJAEN: Leder av Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, hilser på helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BUNADSGERILJAEN: Leder av Bunadsgeriljaen, Anja Solvik, hilser på helseminister Bent Høie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Anja Cecilie Solvik, lederen i Bunadsgeriljaen, var på plass i møtet i Ålesund. Hun skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Vi var forberedt på at styret vedtar en utsettelse. Dette har vært signalisert av Kvernmo.

Helseminister Bent Høie (H) uttalte i går at det er han som til sjuende og sist har ansvaret.

- Jeg vil se på det styret beslutter, men jeg har mulighet til å gripe inn hvis jeg er uenig i beslutningen, sa Høie.

Krever tidsbestemmelse

Solvik varsler at Bunadsgeriljaens krav er en tidsbestemmelse på minimum fire år. Hun kaller dagens utsettelse for en "utmattelsesstrategi".

- Vi vil ha en tidsbestemt utsettelse frem til nytt sykehus står i drift.

Hun sier videre:

- Vi vil kjempe videre om de (styret, red.anm.) ikke definerer hvor lenge utsettelsen skal vare.

Før utsettelsen var et faktum kom Solvik med en kraftig advarsel:

- Vedtar de å stå ved nedleggelsen med virkning fra august blir det bunadsoppgjøret de har sett til nå bare småting.

- Jeg tror de vil bruke pasientsikkerheten som argument ved at kompenseringstiltakene ikke er kommet på plass, skrev Solvik videre.

Hun sier at hun tror styret i Helse Møre og Romsdal forstår viktigheten av å tidsbestemme utsettelsen for å skape en trygg og forutsigbar situasjon for ansatte og pasienter.

Kan gripe inn

Helseminister Bent Høie (H) fortalte til Dagbladet i går ettermiddag at han har muligheten til å gripe inn i saken. På spørsmål om han tror Bunadsgeriljaen vil få viljen sin, svarte han:

- Det er Stortinget som skal bestemme det. Stortinget har aldri før grepet inn i sånne type saker, men det betyr ikke at sykehusene våre ikke er politisk styrt. Det er jeg som helseminister som har ansvar for denne typen spørsmål.

Han fortalte at styret i Helse Møre og Romsdal skal ta opp saken i morgen, og at han vil se på hva styret beslutter, men at han altså vil ha muligheten til å gripe inn om han er uenig.

- Hvem vil du lytte til?

- Jeg vil lytte til alle. Jeg er nødt til å gjøre en helhetsvurdering av de beslutningene som tas, sånn som jeg gjør hele veien. Hvis jeg er uenig i et viktig spørsmål som er besluttet i en helseregion eller i et styre, så griper jeg inn, som jeg har gjort før, svarte han.

Bunadsgeriljaen gjør inntrykk på helseministeren, som sier at «dette er kvinner som har greie på hva de snakker om».

- Dette er kvinner som har født eller skal føde, og de er opptatt av at det viktigste øyeblikket i deres liv, nemlig når de skal føde barn, er trygt - og det er jeg enig i.

SVs helsepolitiske talsperson Sheida Sangtarash kommer med en tydelig oppfordring til Høie. I en e-post til Dagbladet skriver hun:

- Vi venter fortsatt på at Høie tar et tydelige grep her og i resten av landet. Fødetilbudet er hans ansvar og nå bør han garantere at fødetilbudet i Kristiansund ikke blir lagt ned før nytt sykehus står klart, og garantere for fødetilbud i resten av landet.

- Vis litt muskler, KrF!

Bunadsgeriljaen har de siste månedene kjempet en innbitt kamp for at lokale fødetilbud ikke skal legges ned i distriktene.

I går ettermiddag samlet kampklare kvinner seg utenfor Stortinget for å demonstrere mot nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund.

Med kampropet «Trygghet for barn og mor. Vi vil ha føden der vi bor», samlet bunadskledde seg utenfor Stortinget for å aksjonere for fødeavdelinger.

Samtidig markerte aksjonen støtte til Sps forslag om å stanse nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund, DPS og Aure Rehab, som i går ble behandlet i Stortinget.

- Stortinget har i dag en mulighet til å redde en fødeavdeling. Hele opposisjonen må stå samlet. Vi oppfordrer de andre partiene, inkludert Ap, til å berge en fødeavdeling i dag, sa Solvik.

Spesielt ønsker de at KrF skal stille opp for dem:

- Vi har en sterk bønn til KrF om å vise litt muskler og stemme mot regjeringen sin for å sikre trygghet for barn og mor, det bør de være særdeles opptatt av, sa hun.

­Solvik fortalte at reaksjonene fra politikerne har vært positive.

- Det virker som de synes det er interessant at folket reiser seg og sier fra, sa hun.

- Rørende

SANDNESSJØEN: Hundrevis av bunadsaktivister, verftsarbeidere, skoleungdom og andre helgelendinger møtte statsministeren utenfor Sandnessjøen sykehus i dag. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Kirsten Karlsen, Dagbladet Vis mer

Lene Haug, nestleder i Helsepartiet og førstekandidat i Oslo, deltok også i gårsdagen protest mot nedleggelsen av fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus.

I år har hun kjøpt seg bunad - for å demonstrere mot det hun mener er et stadig dårligere helsetilbud.

- Vi mener at helsetilbudene har blitt dårligere siden 2000-tallet. Nå sier kvinner over hele landet fra. Det er rørende, sa Haug.

- Vi håper at politikerne vil lytte til vanlige menneskers røst. Antallet ufrivillige fødsler utenfor sykehus har fordoblet seg de siste 30 åra, sa Haug og la til:

- Det er merkelig å legge ned fødetilbudet på den måten. Barn blir født på veien, i drosjer, i båt. Det er en utvikling som ikke kan fortsette.

Støtte fra hele landet

I skrivende stund har Bunadsgeriljaens Facebook-gruppe over 70 000 medlemmer. Ifølge Haug representerer bunadsgeriljaen kvinner, fedre, og vanlige folk som ønsker seg et fødetilbud i nærheten av der man bor.

Så langt har reaksjonene vært overveldende.

- Helt instinktivt og intuitivt skjønner folk at dette er noe man må støtte, sa Haug. Hun la vekt på at når man først trenger hjelp, må hjelpen være nær.

- Det er ikke eksperthjelp på Rikshospitalet man trenger i første omgang, men rask hjelp i nærheten av bostedet, sa Haug.

Varsler nye demonstrasjoner

Haug tippet at det blir flere demonstrasjoner med bunadskledde kvinner i månedene som kommer.

- Det blir helt sikkert flere demonstrasjoner. Kampen vil mest sannsynlig fortsette, varslet Haug.

Gårsdagens demonstrasjon ble arrangert av Helsepartiet, Bunadsgeriljaen og Den Norske Jordmorforening.

Opprøret startet på Nordmøre, spredde seg så til Helgelandskysten og er blitt - sammen med den såkalte nærpolitireformen - et av de største symbolene for kampen mot sentralisering.