Utsetter skattekrigen

Regjeringen utsetter den store kampen mot Forskjells-Norge til neste år. Dermed er det ikke noe i veien for et nytt budsjettforlik med Høyre og Fremskrittspartiet. Det skaper bråk i Senterpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringen vil ikke ha troverdighet i fordelingspolitikken dersom den ikke får til å øke skatten for de rikeste i høstens budsjett, sier Senterpartiets nestleder Åse Grønlien Østmoe til Dagbladet.

Mens Senterpartiet krever økt skatt for de rikeste nå, sier statsminister Kjell Magne Bondevik at den store skattegrepet først kommer neste år.

- Nå må regjeringen legge alt inn på å få til et samarbeid med Ap. Vi må glemme Høyre og Fremskrittspartiet. Det er den eneste muligheten om vi skal øke skattene for de rikeste. Nå må noe skje på dette området. Utålmodigheten i Senterpartiet er stor, sier Grønlien Østmoe.

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland har de siste dagene signalisert at omfordelingspolitikken kan legge grunnlag for et skatte- og budsjettforlik mellom sentrum og Ap. I så fall vil det være farvel til budsjettsamarbeid med høyrepartiene.

Nå sier Bondevik at den store skatteinnkrevingen neppe skjer denne høsten.

- Stortinget må først behandle utjamningsmeldingen. Det vil ikke kunne skje før statsbudsjettet legges fram. Jeg ser ikke bort fra at vi kan begynne på en skatteomlegging i høst. Men det store grepet vil Stortinget først få neste år, sier Bondevik til Dagbladet.

Dermed trenger ikke fordelingspolitikken å bli noe hinder for budsjettsamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet til høsten heller.