Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utsetter stortingsbehandling etter Søreides hemmelighold

- Det er det verste jeg har vært borti, sier Martin Kolberg (Ap).

KRISEMØTE: Kontrollkomiteen hadde i dag krisemøte. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Arne Hoem
KRISEMØTE: Kontrollkomiteen hadde i dag krisemøte. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Arne Hoem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skulle et samlet Storting behandlet saken om eksport av norsk forsvarsmateriell. Det kommer ikke til å skje.

Rundt klokka 12.30 tirsdag ettermiddag ble det klart at stortingsdebatten blir utsatt.

Som Dagbladet avslørte i dag, har forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sittet på en rapport siden 23. november om Forsvarets salg av brukt utstyr. Først fredag ettermiddag, én arbeidsdag før Stortinget i dag skulle behandle saken, ble rapporten oversendt Stortinget.
I kontrollkomiteen er flere av medlemmene rasende på forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Kontrollkomiteen har akkurat avsluttet et haste-innkalt krisemøte om saken.

- Dette er det verste jeg har vært med på når det gjelder å få ut informasjon. Komiteen går inn for å utsette saken fordi den revisjonsrapporten kom så seint, sier Martin Kolberg (Ap) til Dagbladet.

Komiteen var enstemmig.

- Dette er manglende respekt for Stortinget og nå slår kontrollkomiteen tilbake. Vi setter skapet på plass og jeg er stolt, sier kontrollkomitémedlem Per Olaf Lundteigen til Dagbladet etter møtet.

Han omtaler det som «helt uforsvarlig» at Stortinget bare får én arbeidsdag på å sette seg inn i et så viktig dokument. Den interne revisjonsrapporten om Forsvarets salg av materiell er på 139 sieder.

- Alle statsråder vet, og alle i embedsverket vet, at ingenting går foran det å holde Stortinget orientert. Dette er bare alt for dårlig oppfølging av Stortinget, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

Får kjeft I dag tidlig var det flere møter om saken mellom frustrerte medlemmer av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Abid Raja (V) og Solhjell var på Martin Kolbergs kontor og det ble like etterpå vedtatt å holde et ekstraordinært komitémøte.

- Det er alt for seint å levere en slik rapport. Vi kommer til å ta opp omstendighetene rundt dette når saken kommer til behandling, sier Kolberg.

Hans Fredrik Grøvan sier at komiteen nå vi ta hele saken tilbake. Det betyr at den opprinnelige innstillingen blir trukket og at komiteen starter opp fortsatt behandling av saken.

- Vi må skrive nye merknader, og så blir det en ny innstilling. Og så får vi ta en debatt i Stortinget senere. Alt dette er en kraftig ripe i lakken på forsvarsministeren og en betydelig markering fra Stortingets side om at dette finner vi oss ikke i, sier Grøvan.

- Forsvarsministeren burde merke seg at komiteen ikke tar lett på denne saken. Det virker som om de tar lett på det. Det gjør ikke vi. Så vidt jeg vet har det aldri skjedd før at en stortingsbehandling blir utsatt på selve dagen den skulle vært gjennomført på grunn av at en statsråd har sittet på en rapport og ikke levert den til Stortinget, sier Raja.

Michael Tetzschner avviser at det at Høyres komitémedlemmer også stemte for utsettelsen betyr at også de er missfornøyd med hvordan forsvarsministeren behandler Stortinget.

- Jeg finner ikke noe grunnlag for å kritisere statsråden, men jeg vil medvirke til en utsettelse som gjør at alle komitemedlemmer kommer gjennom dokumentasjonen, sier Tetzschner til Dagbladet.

Dagblad-avsløringer Ettermiddagens runde i stortingssalen ender dermed trolig opp som en debatt om hvordan Søreide forholder seg til Stortinget, før det blir vedtatt å utsette hele behandlingen av forsvarets salg.

Utgangspunktet for den omfattende kontrollsaken er Dagbladets avsløringer av hvordan norske marinefartøy endte opp hos paramilitære i Vest-Afrika. Kontrollkomiteen startet sin behandling av dette i oktober 2014.

Siden har Dagbladet avslørt hvordan lastebiler fra Norge ble eksportert til Eritrea, hvordan beltevogner endte opp i Sudan og Russland, samt hvordan to jagerfly ble solgt til en Texas-milliardær.

Kontrollkomiteen har hatt to åpne høringer om saken og de leverte sin innstilling til Stortinget i mars. I dag skulle saken altså vært behandlet, men kommer nå trolig til å bli utsatt.

(Dagbladet kommer med mer)

Hele Norges coronakart