Utsetter Vimpelcom-høringen i seks måneder

Etter forespørsel fra Riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrollkomiteen på Stortinget har bestemt å utsette Vimpelcom-høringen i seks måneder.

Tidligere mandag ble det kjent at Riksadvokaten ba Stortinget om å utsette saken i et halvt år for å la Økokrim etterforske saken i fred.

Økokrim skal ha fryktet at kontrollhøringen kunne skade etterforskningen, skrev VG.

Det ble kjent at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn» fryktet at en åpen høring i Stortingets kontrollkomité «kan skade den pågående etterforskningen», het det i brevet fra riksadvokat Tor-Aksel Busch til kontrollkomiteen.

Ba om lukket møte Telenors konsernsjef Sigve Brekke sendte sist torsdag en forespørsel om et lukket møte i forkant av den åpne høringen om Vimpelcom-saken. Forespørselen ble avvist. Nå står altså selve høringen, som etter planen skal holdes 16. desember, i fare for å bli utsatt, ifølge NTB.

Både nåværende og tidligere ledere i Telenor, samt tre næringsministre, er blant toppene som er kalt inn.

- Det er et dilemma for oss å delta i en høring der vi skal håndtere informasjon som etterforskende myndigheter er pålagt å unnta offentligheten. Vi må forholde oss til den høringsdatoen som kommer og avventer hva som kommer ut av mandagens møte, sier informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor til NTB mandag ettermiddag.

Korrupsjonsmistanker Vimpelcom etterforskes av både amerikanske og nederlandske myndigheter for overføringer på til sammen 700 millioner kroner til postkasseselskapet Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan, skriver NTB.

Sigve Brekke har vært konsernsjef i Telenor siden august. Han erstattet Jon Fredrik Baksaas, som senere har innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen i januar i år.

I november ble det kjent at Telenor tar finansdirektøren og juridisk direktør ut av stillingene mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også to tidligere styremedlemmer i det russiske konsernet ble fristilt.

(NTB)