TILBAKE TIL VIDDA: Sven-Eirik Utsi (44) mener han er på god vei mot et helt annetl iv enn det som har gjort ham en av landets mest beryktede kriminelle. Den tidligere ranereren og torpedoen ønsker å drive reindrift i Øst-Finnmark. 
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TILBAKE TIL VIDDA: Sven-Eirik Utsi (44) mener han er på god vei mot et helt annetl iv enn det som har gjort ham en av landets mest beryktede kriminelle. Den tidligere ranereren og torpedoen ønsker å drive reindrift i Øst-Finnmark. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Utsi vil på vidda - som reindriftseier

Sven-Eirik Utsi ønsker å oppfylle barndomsdrømmen, etter et langt liv som fengselsveteran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den drap-. vold- og ransdømte fengselsveteranen Sven-Eirik Utsi (44) ser ei ny framtid - på vidda.

Dyr i arv Med ei farsarv på 200 dyr og et tilbud om kjøp av onkelens reindriftsbruk (siida), er han i ferd med å legge planer for et nytt liv - både for seg selv og for unge på skråplanet.  

- Det er slutt på bankdagene, så nå er det vidda som gjelder, sier Utsi til Dagbladet.

NRK Sápmi meldte nylig at Utsi har levert søknad om å få kjøpe sin avdøde fars fetters siidaandel.

Guttedrømmen Det er opp til reindriftsforvaltningen og områdestyret om Utsi i fremtiden kan drive med reindrift.

- Jeg fikk tilbud av «gammelonkelen» min om å kjøpe hans siidaandel, i og med at ingen av hans barn ønsker å overta driften, og det har jeg nå takket ja til, sier Utsi til NRK.

Til Dagbladet forteller Utsi at han dermed er tilbake der han startet, som ung gutt:

- Reindrift var jo det første jeg lærte meg. Som 10-åring var jeg overbevist om at det var reindrift jeg skulle drive med. Jeg likte det livet, ikke minst kjøring med scootere og motorsykler. Den fatale drapssaken ble slutten på den drømmen og begynnelsen på en helt annen vei. Nå, etter 30 år, får jeg sjansen igjen, sier Utsi.

Vankeligstilt ungdom Etter ferdig soning har Utsi etablert et maskinselskap innen anleggsbransjen. Han ønsker å fortsette driften av dette, med base på Østlandet. Livet med rein på vidda ser han på som et langsiktig prosjekt.

- Det er del av et langsiktig prosjekt jeg har. I halvannet år har jeg lagt planer for dette - og mitt nye liv. Jeg ser masse positivt med reindrifta. Etter å ha jobbet en stund med vanskeligstilt ungdom, er målet er å få til et prosjekt hvor jeg kan tilby «verstinger» et positivt opphold kombinert med reindrifta. Fra min side ligger det mye i dette, sier Utsi.

Utsi er opprinnelig fra Tana i Øst-Finnmark. Sammen med slektninger vokste han opp med reindrift og er oppvokst med reindriftsnæringen. Nå ønsker han å overta en siidaandel i reinbeitedistrikt 7 - i Rákkonjarga.