Utsiktene for verdens økonomi mye verre enn antatt

Verdensøkonomien krymper mye fortere enn tidligere antatt, ifølge tall fra OECD og Verdensbanken. Handelen synker kraftig og arbeidsledigheten kommer til å øke betydelig.

DYSTRE UTSIKTER: En investor passerer en oversikt over aksjekurser i Shanghai i Kina. Foto: Eugene Hoshiko/AP
DYSTRE UTSIKTER: En investor passerer en oversikt over aksjekurser i Shanghai i Kina. Foto: Eugene Hoshiko/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdensøkonomien krymper mye fortere enn tidligere antatt, ifølge tall fra OECD og Verdensbanken. Handelen synker kraftig og arbeidsledigheten kommer til å øke betydelig.

Prognosene setter en dyster ramme om G20-toppmøtet som starter i London denne uka.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) presenterte tirsdag en ny rapport som viser en langt kraftigere nedgang i de 30 OECD-økonomiene enn tidligere antatt.

Med fall i bruttonasjonalproduktet (BNP) på 4 prosent for USA, 6,6 prosent for Japan og 4,1 prosent for eurosonen vil OECD-landenes økonomi totalt krympe med hele 4,3 prosent i år. Det er en kraftig økning i den negative prognosen fra november, da nedgangen ble beregnet til 0,4 prosent.

- Dypeste i vår tid

- Verdensøkonomien står midt i sin dypeste og mest synkroniserte resesjon i vår tid forårsaket av en global finanskrise og forverret av kollapsen i verdenshandelen, heter det i en uttalelse fra OECDs sjeføkonom Klaus Schmidt-Hebbel.

- Vi venter at den nåværende tilbakegangen i den økonomiske aktiviteten vil blir forverret i år før en politisk innført bedring gradvis kan bygge den opp igjen i løpet av 2010, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.