Utsiktene for verdens økonomi mye verre enn antatt

Verdensøkonomien krymper mye fortere enn tidligere antatt, ifølge tall fra OECD og Verdensbanken. Handelen synker kraftig og arbeidsledigheten kommer til å øke betydelig.

DYSTRE UTSIKTER: En investor passerer en oversikt over aksjekurser i Shanghai i Kina. Foto: Eugene Hoshiko/AP
DYSTRE UTSIKTER: En investor passerer en oversikt over aksjekurser i Shanghai i Kina. Foto: Eugene Hoshiko/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verdensøkonomien krymper mye fortere enn tidligere antatt, ifølge tall fra OECD og Verdensbanken. Handelen synker kraftig og arbeidsledigheten kommer til å øke betydelig.

Prognosene setter en dyster ramme om G20-toppmøtet som starter i London denne uka.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) presenterte tirsdag en ny rapport som viser en langt kraftigere nedgang i de 30 OECD-økonomiene enn tidligere antatt.

Med fall i bruttonasjonalproduktet (BNP) på 4 prosent for USA, 6,6 prosent for Japan og 4,1 prosent for eurosonen vil OECD-landenes økonomi totalt krympe med hele 4,3 prosent i år. Det er en kraftig økning i den negative prognosen fra november, da nedgangen ble beregnet til 0,4 prosent.

- Dypeste i vår tid

- Verdensøkonomien står midt i sin dypeste og mest synkroniserte resesjon i vår tid forårsaket av en global finanskrise og forverret av kollapsen i verdenshandelen, heter det i en uttalelse fra OECDs sjeføkonom Klaus Schmidt-Hebbel.

- Vi venter at den nåværende tilbakegangen i den økonomiske aktiviteten vil blir forverret i år før en politisk innført bedring gradvis kan bygge den opp igjen i løpet av 2010, sier han.

Samtidig advarer OECD om at arbeidsledigheten kommer til å stige kraftig som følge av resesjonen og nå et toppunkt i 2010 eller begynnelsen av 2011.

Handelen ned

Samtidig sier Verdensbanken at verdenshandelen kommer til å gå ned med 6 prosent i 2009.

Nedgangen i verdenshandelen forverres av mangelen på handelskreditt, fastslo bankens direktør Robert Zoellick i en tale i London tirsdag.

Banken spår også at verdensøkonomien samlet sett vil krympe med 1,7 prosent, medregnet en langt mer beskjeden vekst i land som Kina og India, som det siste tiåret har hatt sterke økonomiske oppgangstider.

Tosifret ledighet

I flere land venter man at prosentandelen arbeidsledige skal bli tosifret for første gang siden tidlig på 90-tallet.

- Antallet arbeidsløse i G7-landene kommer nesten til å bli fordoblet fra nivået i 2007 og bli om lag 36 millioner mennesker i slutten av 2010, sier Schmidt-Hebbel.

Men stimuleringstiltak for økonomien kan gjøre at verden unngår en gjentakelse av depresjonen i 1930-årene, og det er fortsatt en mulighet for vekst i verdensøkonomien igjen i 2010, ifølge organisasjonen.

Det er slike tiltak G20 skal diskutere i London.

- Ny økonomisk orden

I en global undersøkelse som ble presentert tirsdag, mener et flertall av de spurte at det er nødvendig med store endringer i det internasjonale økonomiske systemet for å løse den pågående krisen.

Over 70 prosent mener det trengs en større reform av måten internasjonal økonomi blir drevet på. Bare 4 prosent syns ikke det er nødvendig med endringer.

29.000 mennesker i 24 land deltok i meningsmålingen, som er gjort av GlobeScan på oppdrag fra BBC.

Nesten to tredeler (62 prosent) sier nedgangstidene har hatt negativ effekt for dem selv eller familien, og halvparten tror problemene vil vare i over to år.

Undersøkelsen viser også at folk i utviklingsland rammes hardere av nedgangstidene enn de som bor i rike land.

NTBVi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer