Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig

Stortingets energi- og miljøkomité er enig.

KAKE MED FLAGG: SVs Heikki Holmås (i midten) var 16. mai veldig fornøyd over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden. Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero hadde med kake til opposisjonspolitikerne for å feire gjennomslaget. T.v: Terje Lien Aasland (Ap). Nå er hele Stortingets energi- og miljøkomité er enig om at hele Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
KAKE MED FLAGG: SVs Heikki Holmås (i midten) var 16. mai veldig fornøyd over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden. Jon Evang (t.h) fra miljøstiftelsen Zero hadde med kake til opposisjonspolitikerne for å feire gjennomslaget. T.v: Terje Lien Aasland (Ap). Nå er hele Stortingets energi- og miljøkomité er enig om at hele Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022. Foto: Marte Christensen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets energi- og miljøkomité er enig om at hele Utsirahøyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest i 2022.

Dette skal ikke forsinke oppstarten av byggetrinn 1 i Johan Sverdrup-feltet, kom det fram da komiteen holdt pressekonferanse onsdag kveld.

- Utsira-utbyggingen er et historisk stort industriprosjekt for Norge, som vil skape store verdier for samfunnet i lang tid fremover. Jeg er glad for at en samlet komité følger opp det brede klimaforliket Stortinget har inngått om å kutte utslipp i Norge, sier Aps energipolitiske talsmann Terje Aasland. Han er saksordfører for saken.

Regjeringspartiene har forhandlet med opposisjonen om en konkret tidsfrist for elektrifisering av hele området Utsirahøyden med fire oljefelt.

Det store spørsmålet har vært om regjeringspartiene og Arbeiderpartiet ville gå med på å sette en frist til 2022 for elektrifisering av alle de fire feltene på Utsirahøyden i Nordsjøen. Dette har de altså gjort.

Terje Aasland sier han er glad for at komiteen har klart å balansere to viktige hensyn.

- Vi understreker betydningen av å unngå økte klimagassutslipp, samtidig som vi skaper trygge rammer for framtidige arbeidsplasser i norsk leverandørindustri. Som saksordfører har jeg hele tiden vært opptatt av å få en samlet komité, og i komitébehandlingen har alle partier snakket godt sammen, sier han.

Ifølge Statoil er det imidlertid stor fare for utsettelse dersom Stortinget krever elektrifisering innen 2022.

Anonyme representanter for selskapet sier til Upstream at en kabelforbindelse til øvrige installasjoner først vil være mulig å bygge uten forsinkelser på Johan Sverdrup, i andre fase av feltutviklingen, mellom 2023 og 2025.

(NTB)