Utskjelt arkitekt tegner nye tårn

Sier navnet Rem Koolhaas deg noe? Han er arkitekten bak det omstridte vinnerutkastet til Vestbane-tomta i Oslo. Nå har han og en rekke andre kolleger tegnet nye tårn til World Trade-tomta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter terrorangrepet er det fortsatt ikke klart hva som skal bygges på ruinene av World Trade Centre. De som mistet noen i angrepet mener det er en massegrav og må behandles med den største respekt, mens naboene ikke vil bo ved en gravplass.

I vår ble en rekke kjente arkitekter invitert til å tegne nye forslag til hva som skal bygges på den 65 mål store tomta. Selskapet Beyer Blinder Belle laget seks forslag, alle ble sablet ned av fagfolk og New Yorks innbyggere.

Den kjente arkitekturskribenten Herbert Muschamps i New York Times tok skjeen i egen hånd og inviterte en rekke stjernearkitekter til å tenke alternativt.

Og det har det blitt. Forslaget som vises på avisas nettsider er mildt sagt alternative. To vridde tårn på omtrent samme plass som de opprinnelige tvillingtårnene er de mest fremtredende bygningene. Arkitekten Peter Eisenman ser for seg tre kontorblokker som ser helt knust ut.

Den nederlandske arkitekten Rem Koolhaas som også har tegnet det omstridte vinnerutkastet til Vestbane-tomta er også med i prosjektet. Han har tatt utgangspunkt i New Yorks klassiske Art Deco-bygg og snudd dem på hodet.

Det er foreløpig ingen reaksjoner på de alternative utbyggingsplanene som lyder det fengende navnet «The Masters' Plan». De uteblir nok ikke.

KNUST:</B> De tre kontorblokkene ser ut som om de er truffet av noe.
OPP NED: Rem Koolhaas forslag til nybygg.
VESTBANEN: Slik ser Rem Koolhaas for seg Vestbaneutbyggingen.
TVILLINGER: Arkitektgruppa ser for seg to nye tvillingtårn. Langt mer skulpturelle, og ikke på samme sted som de opprinnelige tårnene.