FÅR SKRYT: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har måttet tåle mye kritikk og kjeft for håndteringen av jordbruksoppgjøret. Men sjefen, statsminister Erna Solberg (H) skryter av statsråden og sier hun har gjort en kjempejobb.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR SKRYT: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har måttet tåle mye kritikk og kjeft for håndteringen av jordbruksoppgjøret. Men sjefen, statsminister Erna Solberg (H) skryter av statsråden og sier hun har gjort en kjempejobb. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Utskjelt av bøndene, roses av Erna

- Sylvi har gjort en kjempejobb, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) snakker sammen nesten daglig og tar beslutninger på telefon. Regjeringskonferansene brukes til reelle politiske diskuksjoner.

Gjennom medarbeidersamtaler, oppmuntringer til statsråder i storm og tydelige krav om gjennomføring bygger Erna Solberg det blåblå laget.

Oppmuntrer Flere statsråder har fått gjennomgå både i Stortinget og i media denne våren. Da ringer Erna eller sender SMS.

- Ja, jeg ringer når det blåser litt rundt en statsråd. Noen trenger mer enn andre fordi det blåser mer på dem og rundt dem. Det kan også være jeg gir veileding hvis det er statsråder som ikke har så mye erfaring med Stortinget, sier Solberg til Dagbladet.

En av dem som har fått oppmuntringsmeldinger fra statsministeren denne våren, er landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Etter utnevnelsen i høst ble hun i ukesvis kjørt hardt på sin PR-fortid i det omstridte selskapet First House. I vår har hun måttet tåle bondeopprør, hets og sterk kritikk i Stortinget for for sin håndtering av jordbruksoppgjøret.

- Kjempejobb - Det var viktig for henne å få oppbacking under forhandlingeine, og for Sylvi var nok viktig å få vite hva vi andre mente. Det var en periode noen som snakket om Sylvi Listhaug og ikke regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var regjeringens politikk hun forsvarte, og hun har hatt regjeringens backing hele veien. Jeg syns Sylvi gjorde en kjempejobb. Det er tøft å stå i en slik storm. De fleste må være imponert over den innsikten i landbrukspolitikk hun har i dag, i systemer og mekanismer.

Og resultatet av oppgjøret ble bra, hovedprofilen er beholdt. At vi måtte gi litt mer til de minste bøndene, er ikke så farlig. Det som betyr noe framover, er å stimulere mellomskiktet, de som kan løfte produksjonen, sier Solberg.

Veldig god sjef Listhaug er glad for støtten fra statsministeren.

- Hun følger opp sine statsråder på en veldig god måte. Hun gikk ut og sa at dette ikke var min min landbrukspolitikk, men regjeringens - og at begge partiene står bak. Jeg synes hun har gitt støtte på en god måte.

Erna er en veldig god sjef. Hun er fair, og har en veldig god oversikt over det meste, i saker i alle departementer. Hun er konstruktiv og leder regjeringen på en god måte, sier Listhaug.

Bygger laget I går møtte Solberg pressen for å oppsummere siste halvår. Solberg mener regjeringen har kommet godt i gang med å fornye, forbedre og forenkle Norge og skape en mer robust økonomi.

Selv om det har vært stor støy og strid om reservasjonsrett, Dalai Lama-besøk, jordbruksoppgjør og flere saker denne våren, synes mindretallskoalisjonen mellom Høyre og Frp å være godt sammensveiset.

- Det er viktig at regjeringen som kollegium fungerer godt, og det mener jeg vi gjør. Vi har politisk uenighet om saker, men få konflikter. Vi konsentrerer oss om beslutningene som skal tas i regjeringen, og prøver å bli ferdige der med konfliktene som det alltid er mellom departementene.

Følger med Så forsøker jeg å følge med på hva som foregår i de ulike departementene og backe opp statsrådene, uansett politisk farge. Vi har noen ganger uenighet på partipolitisk grunnlag, andre ganger mellom statsråder uavhengig av parti.

Det er noe med at «alle kjefter på Siv», finansministeren. Men i det hele mener jeg vi er god på å finne kompromisser. Vi har klart å bygge laget, sier Solberg.

Heier på hverandre - Så det er ikke et «Frp-lag og et «Høyre-lag»?

- Nei, det opplever jeg ikke i det hele tatt. Vi er blitt ett regjeringslag, sier Solberg.

Hun legger stor vekt på å bygge fellesskap rundt regjeringens saker.

- Det er ikke slik at Frp eier noen saker, og Høyre andre. Alle sakene vi beslutter i regjeringen, er felles saker. Også de gangene vi bygger kompromisser med KrF og Venstre er det regjeringens saker.

Det er også viktig at hvis en statsråd gjør det bra, er det noe bra for hele regjeringen. Alle skal heie på alle. Men det har det ikke vært nødvendig å gi noen beskjed om, det har vært en tone i regjeringen.

Vi bruker mye tid på fatte beslutninger i fellesskap slik at alle skal føle at de er med. Regjeringskonferansene brukes til reelle politiske diskusjoner og avklaringer, ikke bare til opplesing av regjeringsnotater, sier Solberg.

- Reelle diskusjoner Dette understøtter Listhaug.

- Vi føler oss som et lag, ikke to partier. Under regjeringskonferanser er vi ett lag, og diskusjonene går på kryss og tvers av partiene, sier Listhaug.

Også Tine Sunfoft (H), som heller ikke hadde erfaring fra rikspolitikken og Stortinget før hun ble miljø- og klimaminister i fjor høst, bekrefter lagfølelsen.

- Erna er en god og tydelig leder som stiller krav til oss, men også gir god støtte. Hun er en leder som understreker at vi er et samlet lag. Jeg er glad for at hun tydelig har understreket at jeg har det overordnede og koordinerende ansvaret for klimapolitikken.

For meg er det regjeringens samlede resultater som teller, ikke hvem som får mest oppmerksomhet, sier Suntoft.

Erna og Siv bestemmer Den mektigste aksen i regjeringen er statsministeren og finansministeren. Erna og Siv snakkes daglig.

- Noen ganger flere ganger om dagen for å avklare ting. Vi må gjøre det slik at korpsene rundt oss får avklaringer og kan ta unna. Jada, vi avklarer store ting og gir forhandlingsmandater på telefon, sier Solberg.

Medarbeidersamtaler og 5.c-middager Hun er også i gang med å gjennomføre medarbeidersamtaler.

- De får tilbakemelding på jobben de gjør, og på noen områder er det jo viktig at jeg får et korrektiv tilbake. Det kan jo være diskuskusjon om hvilke saker Statsministerens kontor skal legge seg bort i eller ikke.

Siden Solberg leder en mindretallsregjering, er det viktig å pleie forholdet til samarbeidspartiene KrF og Venstre viktig å pleie. Derfor har de fire partilederne jevnlige middager i statsministerboligen.

- Vi kaller det «5.c-møter» fordi firepartisamarbeidet er omtalt i avtalens punkt 5c, forteller Solberg til Dagbladet.

- Demokrati, ikke nederlag Middagene har imidlertid ikke hindret bråk om en rekke saker i vinter og vår har påført regjeringen «blåmerker»: Bråket om reservasjonsretten, Dalai Lama som regjeringen ikke ville møte for å blidgjøre Kina, den afghanske tolken som ble sendt ut av landet og så hente tilbake, landbruksbråket og elektrifisering av Utsira.

- Det er alltid slik at man lærer av saker som går forbi, av hva som var god eller dårlig håndtering. Men den åpne diskusjonen er ønsket og villet.

Vi sa i Nydalen at Stortinget ville få mer betydning med en mindretallsregjering. Det kaller jeg ikke nederlag for regjeringen, jeg kaller det demokrati i arbeid. En mindretallsregjering må alltid være klar over at forslag kan endres i Stortinget.

Uendret realitet Når det gjelder Utsira, har vi hele tiden sagt at målet vårt var full elektrifisering. Men vi mente det var uforsvarlig fra fase 1, for det ville bidratt til at Sverdrup I ble forsinket. Resultatet vi vi fikk er jo på mange måter i tråd med det vi sa, som var vår ambisjon. Vi ville kommet til Stortinget senere, men realiteten i saken blir den samme, sier Solberg.

BYGGER LAGET:  Det er ikke snakk om Høyre-lag eller Frp-lag, men ett felles regjeringslag, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYGGER LAGET: Det er ikke snakk om Høyre-lag eller Frp-lag, men ett felles regjeringslag, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer