Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alexandria Ocasio-Cortez

Utskjelt av kollega:
- Jævla hurpe

Den unge demokratiske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez (30) slår tilbake etter et ampert opptrinn fra den konservative republikaneren Ted Yoho (65) i gangene i Kongressen.

DÅRLIG STEMNING: Den republikanske politikeren Ted Yoho konfronterte den demokratiske kongressreprsentanten Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: AP Photo, File
DÅRLIG STEMNING: Den republikanske politikeren Ted Yoho konfronterte den demokratiske kongressreprsentanten Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: AP Photo, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Opptrinnet skjedde da Yoho var på vei ned trappa, mens Ocasio-Cortez - også kjent som AOC - var på vei opp. Det hele ble observert av flere, og The Hill beskriver hendelsen.

- Motbydelig

Yoho startet med å si til Ocasio-Cortez at hun var «motbydelig» for å hevde at fattigdom og arbeidsledighet bidro til økt kriminalitet i New York under coronapandemien.

- Du har mistet vettet fullstendig, sa Yoho til henne.

- Du er uhøflig, svarte Ocasio-Cortez.

Etter kort tid gikk Yoho videre sammen med en annen republikaner, Roger Williams. Og mens de er i ferd med å forlate situasjonen, utbryter Yoho:

- Jævla hurpe (Fucking bitch journ. anm.).

Slår tilbake

Tirsdag kommenterte Ocasio-Cortez hendelsen på Twitter.

- Jeg hadde aldri snakket med Yoho før da han bestemte seg for å konfrontere meg i trappa i Kongressen i går. Tro det eller ei, men vanligvis kommer jeg fint overens med mine republikanske kolleger. Vi vet hvordan vi skal legge fra oss politisk sparring ved døra til komitérommet. Men, hurper får ting gjort, skriver hun.

Ocasio-Cortez har fått massiv oppmerksomhet som et politisk stjerneskudd på den amerikanske venstresiden helt siden hun danket ut en av de mest erfarne demokratiske kongressrepresentantene i primærvalget i 2018. Selv hadde hun da blant annet en bakgrunn som bartender.

- Motbydelig respektløshet

Kort tid etter konfrontasjonen mandag sa hun til journalister at det var første gang siden hun kom til Kongressen at en annen folkevalgt hadde utfordret henne så aggressivt.

- Jeg har aldri hatt den typen brå, motbydelig respektløshet rettet mot meg, sa Ocasio-Cortez, ifølge The Hill.

Yoho ville først ikke kommentere hendelsen. Siden benekter han overfor NBC at han kalte henne en «jævla hurpe».

- Han kalte ikke kongressrepresentant Ocasio-Cortez det som er blitt rapportert i The Hill eller noen andre skjellord for den saks skyld. I stedet kom han med en kort kommentar til seg selv da han forlot hendelsen hvor han oppsummerte sitt syn på at hennes politikk er bullshit, sier en talsmann for Yoho, Brian Kaveny, til NBC News.

Williams som gikk sammen med Yoho ned trappa, og hadde god mulighet til å overhøre det hele, sier han rett og slett ikke hørte etter under konfrontasjonen.

- Da jeg gikk ned trappa, gikk jeg og tenkte på noen saker i mitt hjemdistrikt, som jeg må få gjort, sier Williams til The Hill.

Folkmøte

Bakgrunnen for konfrontasjonen var trolig uttalelser Ocasio-Cortez kom med 9. juli under et virtuelt folkemøte med mødrene til Eric Garner og Ramarley Graham. De to var afroamerikanske menn, som ble drept av politibetjenter i New York de siste åra.

Under folkemøtet ble hun spurt om våpenkriminaliteten i New York som har steget betydelig i sommer samtidig som byen har vært brutalt rammet av coronapandemien.

BLE BEDT OM Å DRA DIT DE KOM FRA: De fire kongresskvinnene Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib snakker ut om tweetene til president Donald Trump. Video: CNN/AP Vis mer

Ocasio-Cortez representerer deler av Queens og Bronx og mener at politibudsjettet bør kuttes og at pengene heller bør brukes på utdanning, mental helse og andre sosiale tjenester. Hun står fast på at kriminaliteten skyldes økonomiske problemer blant de fattigste i New York under pandemien.

- Kriminalitet er et problem for for et sykt samfunn, som forsømmer marginaliserte mennesker, sa hun under folkemøtet.

- Litt satt ut

Mange konservative kommentatorer har latterliggjort uttalelsene hennes.

- Det er en stor forskjell på nasking og kaldblodig drap. At hun ikke vet forskjellen er ærlig talt forbausende, hevdet den svært konservative tidligere guvernøren i Arkansas, Mike Huckabee på Fox News.

Siden har Ocasio-Cortez presisert at uttalelsene hennes handlet om småkriminalitet og fattigdomskriminalitet.

- I løpet av alle disse intense nyhetssyklusene, har jeg aldri blitt behandlet på denne måten av en kongressreprsentant før. Jeg er ærlig talt litt satt ut, sier Ocasio-Cortez ifølge The Hill.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!